Ivanu Prpiću Špiki nagrada za 25 godina vođenja zbora na Krasnu

Petak, 23. 8. 2019.

Ivanu Prpiću Špiki nagrada za 25 godina vođenja zbora na Krasnu

Za vrijeme ovogodišnje proslave blagdana Velike Gospe u glavnom marijanskom svetištu Gospićko-senjske biskupije Krasnu, čuvar svetišta vlč. Stipe Zeba uručio je poklon i zahvalu predvoditelju pjevačkog zbora tijekom proslave na Krasnu zadnjih 25 godina, Ivanu Prpiću Špiki.

            Priznanje je to jednom od najodgovornijih laika biskupije koji osim što vodi katedralni zbor sv. Cecilije iz Senja je i voditelj združenog zbora biskupije za proslave Dana hrvatskih mučenika na Udbini. Prpić je osim toga i voditelj Gradske glazbe Senj te ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Senj. Ravnajući združenim zborom zadnjih 25 godina, čuvari svetišta su bili Nikola Komušanac koji je svetište  korjenito graditeljski uzdignuo, zatim kraće vrijeme Šimo Božić, Mario Vazgeč i zadnje dvije godine Stipe Zeba. Vlč. Zeba  je već pokrenuo projekt krucijalne obnove svetišta a nedavno je izdao i vodič svetišta Majke Božje od Krasna.

            Članove zbora na Krasnu pod ravnanjem Ivana Prpića sačinjavali su proteklih četvrt stoljeća ponajviše crkveni pjevački katedralnog zbora iz Senja kao i pjevači iz Gospića i Otočca, kao i svi pjevači iz brojnih biskupija koji su se za Velike Gospe zatekli u svetištu. Tako su ove godine zbor pojačali akademski glazbenik iz Bjelorusije Aljoša Tanovicki i supruga violinistica Ivana. Orguljaši proteklih godina bili su razni, najčešće časne sestre. Prvih 10 godina proslave Velike Gospe na Krasnom Ivan Prpić je dok je bio mlađi hodočastio.

            Za dar Prpić je od čuvara svetišta Stipe Zebe dobio kip Majke Božje od Krasna, nakon što je vlč. Zeba isti dar uručio i riječkom nadbiskupu i metropoliti Ivanu Devčiću, inače Krasnarskom sinu kao i gospićko-senjskom biskupu Zdenku Križiću.

 

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

Ivanu Prpiću Špiki nagrada za 25 godina vođenja zbora na Krasnu
Ivanu Prpiću Špiki nagrada za 25 godina vođenja zbora na Krasnu
 
  Vijesti - Sve