SENJ: Pored crkve pronađeno 6 starih grobova

Srijeda, 28. 1. 2009.

Grobovi su otkriveni prilikom iskapanja jama za odvodnju vode uz južni zid crkve. Kosti iz njih su ranije premještene, a kako ističe arheolog Damir Martinov, koji na radovima obavlja stručni nadzor, nalazom grobova nisu iznenađeni jer su grobovi, odnosno groblja oko crkve u srednjem vijeku bili uobičajeni. Budući da grobovi leže na podnici, odnosno na dijelu nekadašnje crkve, potvrđeno je da je crkva na ovom lokalitetu postojala i prije, a to dokazuju i dvije kamene baze njenih stupova koje su također otkrivene.

– Značajno je napomenuti da je crkva urisana već i u najstarijim grafičkim dokumentima grada Senja, na Pieronijevu planu Senja iz 1639. godine. Na temelju tih dokumenata kao i arheoloških istraživanja zaključuje se da je na ovom lokalitetu već krajem 15. stoljeća, ako ne i prije, bio sakralni objekt uz kojeg je bilo uređeno i groblje. Nadgrobne ploče zbog učestalog oštećivanja su dignute i uzidane u zid crkvenog predvorja (lopice), gdje se i danas neke nalaze. O postojanju groblja može se iščitati u nekim planovima grada Senja. Uz tlocrte crkve u planovima iz l8. 19. stoljeća stoje natpisi St. Maria, Maria Art i »Kirche Maria Art«, dok u planu iz l8. stoljeća uz ograđeni prostor piše Freithof (očito Friedhof) groblje. S morske strane groblje je bilo ograđeno jakim kamenim zidom, koji je u 18. stoljeću nadozidan i ojačan strijelnicama za puškare i otvorima za topove što kazuje oznaka na planu iz l8. stoljeća »Batterie S. Maria Art«, kaže prof. Blaženke Ljubović, ravnateljica Gradskog muzeja Senj.

– Zemljanim radovima oko crkve, uređenjem gradskog parka i sadnjom drveća krajem 19. i u 20. stoljeću prostor jugozapadno od crkve je uređivan i nasipavan, pa su grobovi devastirani, što danas možemo vidjeti po ostacima kostiju koje su izmiješane sa zemljom na koje se nailazilo prilikom ovih posljednjih zemljanih radova i arheološkog nadzora koji potvrđuju da je i ovdje bilo jedno od gradskih grobalja, ističe profesorica Ljubović.

Ova posljednja obnova crkve traje od 2005. godine i do sada je zamijenjeno krovište, zidovi vanjskog plašta su nanovo ožbukani i obojeni, a uklonjen je i zid naknadno izgrađen uz sakristiju. Na sljeme krovišta postavljen je novi križ izrađen prema izvornom koji je bio dotrajao, a zamijenjen je i nosač zvona. Trenutno traju pripreme za uređenje pretprostora crkve (lopice), u kojem će se zamijeniti šest oštećenih kamenih stupova, a uklonit će se i naknadno zazidani otvori između njih. S unutrašnje strane postavit će se i željezna rešetka s motivima koji se nalaze na ulaznim željeznim vratima crkve. Uz to, postojeći betonski pod u pretprostoru popločat će se kamenim pločama, a nakon toga slijedi uređenje unutrašnjosti crkve.

Prema riječima Damira Martinova, grobovi i sve ostalo što je pronađeno njihovim otkopavanjem će se dokumentirati, a nakon toga i zatrpati, s tim da će dvije sačuvane baze stupova, kao ostataka nekadašnje starije crkve na ovom prostoru, biti pohranjene u unutrašnjosti crkve Svete Marije od Arta.


Crkva senjskih pomoraca
Crkva Svete Marije od Arta spomenik je kulture visoke kategorije upisan u Registar zaštićenih kulturnih dobara RH. Značajan je objekt sakralne arhitekture grada Senja i zavjetna crkva senjskih pomoraca. Kako saznajemo od prof. Blaženke Ljubović, crkva je do danas više puta obnavljana, preuređivana i dograđivana. To je potvrdila i ova posljednja obnova, odnosno restauratorsko-konzervatorska istraživanja. Prvi puta crkva se spominje u jednom dokumentu kralja Matije Korvina iz 1489. godine, što dokazuje njeno postojanje i starost, a njeno današnje stanje i izgled potječu iz 18. stoljeća i rezultat su barokne obnove crkve. Najstariji spomenik u crkvi bila je renesansna nadgrobna ploča plemenite Senjkinje Domenike, supruge suca Bernardina Betričića iz godine 1509. – koja se danas nalazi u Arheološkom muzeju u Zagrebu – što također dokazuje njenu starost.

  Vijesti - Sve