ZAGREB: Biskup na Knežiji

Nedelja, 1. 2. 2009.

Na početku mise, biskupu Bogoviću koji je prvi puta došao u ovu župu, dobrodošlicu u ime župne zajednice, te svih okupljenih vjernika poželjelo je dvoje mladih.
Na početku propovijedi, biskup Bogović je podsjetio kako je Isus u svoje vrijeme bio učitelj i odgojitelj. Isus je učio ljude živjeti, a taj najvažniji predmet ne postoji u školama. I svetac kojeg danas slavimo, sv. Ivan Bosco je odabrao isti put, a njegovim djelom i danas se nadahnjuje ne samo salezijanska zajednica, nego cijela Katolička Crkva, podsjetio je biskup. Zvanje odgojitelja prvenstveno pripada roditeljima, ali pripada i svakome čovjeku pogotovo onome koji radi u odgojno-obrazovnome sustavu, istaknuo je biskup Bogović, te podsjetio kako je zadatak odgojitelja pomoći drugima da rastu u vrlinama, u dobru. Odgojitelj kod mladog čovjeka vidi gdje treba nešto dograditi, da 'klica' raste i donosi plod, ali i iščupati 'korov' koji može usporiti, ili uništiti rast klice. Pravi odgojitelj zna pružiti pravu pomoć u pravo vrijeme, rekao je biskup. Odgoj je zadaća svakoga, no jasno je da se uvijek to tako ne događa ni u našim obiteljima, ni u odgojno-obrazovnim ustanovama gdje ima onih koji se javljaju na natječaj i traže mjesto gdje se može dobiti plaća. Djeca trebaju ono što im je potrebno u određeno vrijeme, i u određenoj dobi. No to često ne dobiju, jer nema dovoljno odgojno-obrazovne sposobnosti i nema dovoljno ljubavi. Odgojitelj mora biti zaokupljen srećom onoga koga odgaja. Kad bi mi svi bili zaokupljeni srećom bližnjega, sve bi bilo drugačije, podsjetio je biskup, te istaknuo kako je upravo svetac kojeg slavimo primjer pravog odgojitelja, jer pravi odgojitelj je onaj koji je spreman bdjeti nad svakim, koji je spreman i sve žrtvovati. U propovijedi je biskup upozorio i na dvije najveće opasnosti u odgoju, a to su sila i laž. Ako se nasiljem ulazi u odgoj, mnogo toga se slomi i prestaje rast. I laž je jako opasna u odgoju jer u njoj je klica nasilja, zaključio je biskup Mile Bogović.
Misno slavlje pjevanjem su uveličali župni i zbor mladih, a po završetku mise vjernici su se iskazali štovanje moćima sv. Ivana Bosca.
Proslavi blagdana utemeljitelja salezijanske družbe na Knežiji prethodila je trodnevna priprava od 28. do 30. siječnja. Prvi dan bio je posvećen temi „Don Bosco i zvanja" a misu s prigodnom propovijedi predvodio je don Stjepan Pasarić. Don Ivo Nedić propovijedao je drugog dana na temu "Don Bosco i obitelj", a posljednjeg dana trodnevnice don Damir Stojić je propovijedao na temu "Don Bosco i mladi".
  Vijesti - Sve