Šibenske sestre franjevke posjetile našu Biskupiju i Biskupa

Subota, 18. 11. 2017.

Vrhunac dana bila je pobožnost križnog puta i euharistijsko slavlje. Župnik Šimatović izrazio je radost što se ovaj susret događa upravo na Dan sjećanja na žrtve Vukovara, na "ovoj svetoj zemlji više puta preoranoj tenkovima, nego plugovima; natopljenoj više krvlju, nego kišom". Svoju homiliju izrekao je kao zahvalnost za slobodu – slobodu djece Božje i slobodu Domovine. Naglasio je kako je ta sloboda nastala "iz krika majki: iz krika Majke Marije, krika majki Krbavskog polja, krika majki Vukovara i Škabrnje, krika majki drinskih mučenica i Miroslava Bulešića, krika tolikih majki nepoznatih žrtava tijekom cijele hrvatske povijesti". Izrazio je svoju vjeru da se svi ti krikovi pred Isusom spajaju u jedan i da po njemu Isus izlijeva milosti na nas. Zaželio je da iste milosti izlije i na sestre kako bi "pod ovim habitom rasle u svetosti i sjale svijetu onako kako je to činila i službenica Božja majka Klara".

Ujedinjene s cijelom Hrvatskom u molitvi za žrtve Vukovara, sestre su položile vijenac i zapalile svijeće pred Križem svim hrvatskim mučenicima.

Popodnevni dio dana bio je namijenjen posjetu gradu Gospiću i gospićko-senjskim biskupima mons. Zdenku Križiću i mons. Mili Bogoviću. Božjom providnošću i pažnjom šibenskih biskupa, sestre su – kao iznenađenje dana – uz biskupe domaćine u Gospiću dočekali i šibenski biskupi mons. Tomislav Rogić i mons. Ante Ivas. U pozdravnim govorima i vrhovna poglavarica s. Zdravka i biskupi Križić i Bogović obnovili su sjećanja na međusobne veze Gospićko-senjske biskupije i Družbe šibenskih franjevki, osobito na djelovanje sestara u Gospićko-senjskoj biskupiji te zaželjeli da se povijest ponovi.

Biskup Križić je zahvalio sestrama što su posjetile Svetište hrvatskih mučenika. "Mučenici su ti koji posvećuju zemlju. Oni neka mjesta čine svetima. Tamo gdje ima mučenika – tamo je Crkva živa. Kršćanstvo je usko vezano uz mučeništvo. Još od Betlehema i Isusovog rođenja. No, mučeništvo ne mora biti uvijek krvlju. Ono može biti i mučeništvo ljubavlju, ali je nešto bez čega ni kršćanstvo ni Crkva ni jedna redovnička zajednica ne mogu", rekao je i zaželio sestrama da ni u njihovoj Družbi ne uzmanjka tog mučeništva ljubavi.

  Vijesti - Sve