Sjednica Prezbiterskog vijeća

Utorak, 3. 10. 2017.

Nakon što je generalni vikar mons. Marinko Miličević najavio dnevni red, kancelar preč. Mišel Grgurić pročitao je zapisnik s prošle sjednice, a potom su izabrani novi članovi Poslovnog odbora toga Vijeća – za predsjednika Marinko Miličević, za tajnika dr. Richard Pavlić te za zapisničara preč. Mišel Grgurić. Zatim je biskup učinio pregled glavnih događaja u biskupiji, osvrnuvši se posebno na predstojeće. Istaknuo je slavlje Dana hrvatskih mučenika na Udbini, novu pastoralnu Godinu obitelji, duhovne vježbe za svećenike, osnivanje Karmela u Gospiću, potrebu gradnje prikladnoga liturgijskog prostora za vjernike u Srbu te rad na promociji duhovnih zvanja.

Vikar Miličević dao je pregled pastoralnog plana (kalendara) za godinu 2017./18., a o organizacijskim pojedinostima i planovima za Godinu obitelji izvijestio je povjerenik za obiteljski pastoral mons. Tomislav Šporčić, istaknuvši važnost pripreme za treći Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu 2018. Biskup je preporučio da se gdje god je moguće u župama upriliči duhovna obnova za obitelji, u kojoj valja naglasak staviti na dvije teme – prenošenje vjere i molitvu.

U drugom dijelu sjednice slijedila su najprije izvješća i planovi biskupijskih ureda – kancelarije (M. Miličević) i Katehetskog ureda (predstojnik preč. Nikola Turkalj) – a potom izvješća i planovi povjerenstava za iduću godinu: Povjerenstvo za pastoral mladeži i za susrete pjevačkih zborova (preč. Josip Šimatović), za duhovna zvanja (mons. Miličević), za ministrante (preč. Grgurić), za župna pastoralna vijeća i za obiteljski pastoral (mons. Šporčić – istaknuo je potrebu osnivanja višečlanog povjerenstva za obitelj, u koje bi ušli predstavnici svih dekanata), za medije (mons. Mile Pecić) i za pastoral Roma (vlč. Josip Štefančić).

Po završetku radnoga dijela susreta razgovor o važnim temama i potrebama biskupije nastavljen je tijekom bratskog objeda u blagovalištu Ordinarijata.

  Vijesti - Sve