Slavlje dana župe Svetog Jurja u Korenici

Nedelja, 23. 4. 2017.

U svojoj propovijedi otac biskup na poseban način istaknuo je hrabrost svetog Jurja:“ Veličina svetog Jurja izvire iz njegove vjere u uskrslog Isusa za koga je on bio spreman dati svoj mladi život. Kada netko prihvaća dati život za svoju vjeru, onda je znak da se tu radi o stamenoj vjeri koje je proizišla iz jakog iskustva uskrslog Gospodina. Sa nekom osrednjom vjerom nije bilo moguće biti mučenik. Nije niti lagan put do jedne takve razine vjere. Potrebno je proći puno kušnji, puno žrtava, puno jakih susreta s Bogom i njegovom riječju koja se nužno morala utjeloviti u osobi i u njoj postati izvorom što struji u život vječni“.

Nadalje, Biskup je u propovijedi istaknuo i veličinu svetog Tome: „Evanđelje ove nedjelje nam stavlja pred oči jednog Isusova učenika koji je imao ne malih problema sa svojom vjerom, sa vjerom da je Isus uskrsnuo, da je živ. To je sveti Toma. Isus se ukazuje učenicima, ali Tome nema u društvu. Otišao je, ne kaže se kamo ni zašto. Navraća u društvo, a i bježi od njega, jer u tom društvu mu netko fali, Onaj koji ih je okupio. Kada se Isus, nakon osam dana, pojavljuje u prisutnosti Tome, Toma odbija da stavi ruku nego čini ispovijest vjere govoreći: "Gospodin moj i Bog moj". Toma odbija dodirnuti, zna da će od sada pa nadalje kontakt s Isusom biti po vjeri unutar kršćanske zajednice i baziran na njezinu svjedočanstvu. Postaje nužno vidjeti ga i prepoznati u Crkvi. Zato Isus nazva blaženima koji ne vidješe, a vjeruju. Put do Krista, do vjere, nužno poznaje i zakašnjenja. To je put zrenja. A sazrijeva se samo nakon što je čovjek uspio izgubiti na tom putu mnoge iluzije, umišljenosti, i neke svoje krive slike o Bogu. Tada će moći poput Tome iz srca reći: "Gospodin moj i Bog moj".Netko će u svom traženju i skrenuti, upasti u različite sekte, grupe, loše društvo..., ali ako je traženje iskreno Bog će ga dovesti do istine. Najvažnije je da čovjek ne traži Boga po svojoj mjeri, Boga koji će mu biti poslušan i uvijek pri ruci u ispunjavanju želja,... Takva vjera završava u razočaranju jer zapravo i nije vjera u Boga nego u sebe. Toma je tražio i našao. Nije trebao provjeriti mjesto od čavala, jer je iskusio ljubav, tj. da je voljen, da je tražen i da je čekam. Za susret s Bogom važnije je srce nego oči. Tko ga otre srcem sigurno će ga i vidjeti očima. Apostol Toma ostaje model koji govori: smiješ sumnjati, smiješ ne prihvatiti, smiješ i pasti,... ali nastavi tražiti. Kada se susretneš s Isusom, kada doživiš njegovu ljubav, neka to drugi uoče, da postaneš pomoć drugima da i oni mogu stići k Isusu, makar sa zakašnjenjem“ zaključio je svoju propovijed biskup Križić.

Na svetoj misi pjevanjem su animirali korenički crkveni zbor kao i zbor mladih, a nakon svete mise održan je prigodni program u Velikoj župnoj dvorani.

korenica B

  Vijesti - Sve