SLAVLJE SAKRAMENTA SV. POTVRDE NA DUHOVE U GOSPIĆKOJ KATEDRALI

Utorak, 7. 6. 2022.

SLAVLJE SAKRAMENTA SV. POTVRDE NA DUHOVE  U GOSPIĆKOJ KATEDRALI

U gospićkoj katedrali Navještenja BDM, 5. lipnja 2022.  na svetkovinu Duhova, zbog spriječenosti gospićko-senjskog biskupa mons. Zdenka Križića, sakrament svete potvrde sedamdeset dvojici kandidata iz četiri razreda OŠ u Gospiću koji pripadaju ovoj župi, podijelio je generalni vikar i župnik mons. Marinko Miličević. Koncelebrirao je kancelar i biskupov tajnik preč. Mišel Grgurić. Dok je povorka s ministrantima, kandidatima za krizmu, djeliteljem i preč. Mišelom ulazila u katedralu katedralni zbor, pod vodstvom Nikole Perišić, pjevao je Zaziv Duha Svetoga. Nakon toga krizmanik Nikola Jelača pozdravio je djelitelja sv. potvrde riječima:

Poštovani župniče!

Pozdravljam Vas  u ime sedamdeset dvoje krizmanika ove župe. Radosni smo i zahvalni što ćete nam danas, na svetkovinu Duhova, podijeliti sakrament svete potvrde za koji smo se dugo pripremali.

Danas smo pred Vama zajedno sa svojim roditeljima, kumovima, svećenicima i učiteljima koji nas prate na putu našeg odrastanja.

Molimo Vas da u ovoj svetoj misi molite za nas krizmanike da nastavimo rasti u vjeri kako bismo hrabro slijedili Krista, svjedočili životom svoju vjeru i osluškivali poticaje Duha Svetoga za naš život.

Molite za naše roditelje i kumove da bi nama krizmanicima pružili zdravo duhovno ozračje  za rast u vjeri i svojom riječju i primjerom svjedočili evanđelje.

U znak dobrodošlice i zahvalnosti primite ovaj buket cvijeća koji Vam predajemo u ime svih krizmanika!  Predao ga je krizmanik Josip Dukovac.

 

Prvo čitanje – pročitala je Franka Blažević. Antifonu psalma pjevala je pjevačica Ana Vrban, a  psalam je čitala Ema Blažević (krizmanica)

Drugo čitanje čitala je krizmanica  Katarina Jovanović.

U propovijedi je djelitelj krizme mons. Miličević nastojao Duhovsko otajstvo približiti krizmanicima. Istaknuo je značenje Duha Svetoga, treće Božanske Osobe, kao što su to Otac i Sin te nastavio: „Zato s Njim trebamo uspostaviti nutarnji odnos. On se po krštenju nastanio u nama, učinivši nas djecom Božjom, ali On u punini boravi u Presvetom Trojstvu. Zato želi da ga s ljubavlju što češće zazivamo: Dođi, Duše Sveti!

Duh Sveti je najintimnija stvarnost naše duše. On je uvijek s nama i u nama. Uvodi nas u svu istinu. Nježan je, tih i nenametljiv. Stoga ga moramo osjećati iznutra. Tek tada ćemo primijetiti da je izvanredno jak i nepobjediv u borbi protiv zla.

Isus veli: "kada dođe on". Dakle, radi se o osobi. On je Branitelj! Poučit će nas svemu što god ga zamolimo. Samo ga trebamo često pozivati, i to s ljubavlju, jer on je Osoba – ljubav, odaziva se na ljubav!

Duh Sveti je istina i ljubav. On je onaj koji misli, govori, odlučuje, upravlja svemirom i našim srcima. Dakle, ima sva svojstva Božanske Osobe.

Da bismo upoznali osobu Duha Svetoga, posvijestimo njegovu prisutnost u sebi. Sjetimo se da smo kršteni i da ga u krizmi primamo u punini. Duh Sveti prisutan je u nama. On je snažna Osoba ljubavi i novog života. Naučimo surađivati s Njime.

Koliko nam je dostojanstvo darovao Otac po Duhu Svetom. Razmatrajmo sljedeće riječi: "Svi koje vodi Duh Božji sinovi su Božji. Ta ne primiste duha robovanja da se opet bojite, nego primiste Duha posinstva u kojem kličemo: 'Abba! Oče!' Sam Duh Sveti susvjedok je s našim duhom da smo djeca Božja." (Rim 8,15-16).

Marija je Zaručnica Duha Svetoga, a Zaručnik dolazi tamo gdje je njegova Zaručnica. Stoga, izrazito je važno da se ujedinimo s Marijom i ona će nas dovesti do zajedništva s Duhom Svetim. Primit ćemo Duha Svetoga u punini za obogaćenje Crkve. A to je izrazito važno.

Mons. Marinko završio je propovijed sjećanjem na papu sv. Ivana Pavla II. koji je kao dijete puno molio za izljev Duha Svetoga te ga je Duh u ranoj mladosti pohodio raznim milostima. „Ujedinimo se s Majkom Marijom i ona će nam ishoditi velike milosti od Duha Svetoga. Svako produbljivanje veze s Marijom omogućuje Duhu Svetom plodnije djelovanje za život Crkve." (sv. Ivan Pavao II.).

Slijedila je  Obnova krsnih obećanja. Krizmanici Petra Halapa i Roko Deanović dolaze do oltara s upaljenim svijećama koje su držali za vrijeme obnove krsnih obećanja.

Potom krizmanici u pratnji kumova dolaze pred djelitelja sakramenta sv. Potvrde. Nakon podjele sakramenta nastavlja se sv. misa s Molitvom vjernika koju su čitali: Tara Devčić (krizmanica), Tihomir Devčić (tata), Petra Karić (krizmanica), Ana Tomljenović (mama), Jakov Lukač (krizmanik), Ivona Komar Lukač (mama), Luka Ratković (krizmanik), Darija Ratković (mama).

Nakon molitve u prikaznoj povorci na oltar prinose darove: – Lara Nikšić – kruh, Pavla Starčević – kalež, Ana Ćaćić – vino, Tea Jerković – voda, Franko Tonković – Biblija, Ivan Klobučar – katekizam, a prigodni tekst čitala je Josipa Marinac:

U kruhu ti, Gospodine, prinosimo rad i muku svakog čovjeka koji se trudi oko izgradnje boljeg svijeta.

U kaležu ti, Gospodine, prinosimo naše živote koji su ispunjeni primanjem i davanjem.

U vinu ti, Gospodine, prinosimo svoje radosti i uspjehe u životu.

U vodi ti, Gospodine, prinosimo zahvalu za život i krštenje.

U Bibliji ti, Gospodine, prinosimo tvoju riječ koja nas vodi sigurnim putom prema tebi.

U Katekizmu Katoličke Crkve ti, Gospodine, prinosimo nauk vjere koji smo primili od Crkve i koji ćemo kao zreli i odgovorni kršćani širiti po svem svijetu.

Meditaciju nakon pričesti izrekla je krizmanica Iva Pezelj.

Gospodine, potpuno se predajem u tvoje ruke. Radi sa mnom što hoćeš! Ti si me stvorio za sebe. Što želiš da učinim?

Ostvaruj svoj plan sa mnom. Žrtvujem ti svoje želje, svoje užitke, svoje slabosti, svoje planove, svoje sklonosti što me udaljuju od tebe i što me vraćaju natrag k meni.

Želila bih biti ono što ti hoćeš i sve što od mene želiš učiniti!

Ne kažem: Ići ću za tobom kamo god pođeš, jer sam slaba.

Ali predajem se tebi da me vodiš kamo hoćeš. Želim ići za tobom. Molim te, daj mi snage za moj život.

Na kraju svečani blagoslov daje voditelj, a završnu pjesmu – Krist na žalu, pjevaju krizmanici. Slijedi zajedničko fotografiranje, a potom odvojeno, po razredima: uz ravnatelja prof. Ivicu Radoševića i razrednike: 8.a Ivana Majić Mirić, 8.b Franje Puškarić, 8.c Hana Štimac, 8.d Đurđica Luketić.

 

Pripremila: Mirela Miočević, vjeroučiteljica

Galerija fotografija

SLAVLJE SAKRAMENTA SV. POTVRDE NA DUHOVE  U GOSPIĆKOJ KATEDRALI
SLAVLJE SAKRAMENTA SV. POTVRDE NA DUHOVE  U GOSPIĆKOJ KATEDRALI
SLAVLJE SAKRAMENTA SV. POTVRDE NA DUHOVE  U GOSPIĆKOJ KATEDRALI
SLAVLJE SAKRAMENTA SV. POTVRDE NA DUHOVE  U GOSPIĆKOJ KATEDRALI
SLAVLJE SAKRAMENTA SV. POTVRDE NA DUHOVE  U GOSPIĆKOJ KATEDRALI
SLAVLJE SAKRAMENTA SV. POTVRDE NA DUHOVE  U GOSPIĆKOJ KATEDRALI
SLAVLJE SAKRAMENTA SV. POTVRDE NA DUHOVE  U GOSPIĆKOJ KATEDRALI
SLAVLJE SAKRAMENTA SV. POTVRDE NA DUHOVE  U GOSPIĆKOJ KATEDRALI
SLAVLJE SAKRAMENTA SV. POTVRDE NA DUHOVE  U GOSPIĆKOJ KATEDRALI
 
  Vijesti - Sve