Stradalnici na Krasnom

Četvrtak, 17. 8. 2006.

Predavanje o Danu Gospodnjem održao je tajnik biskupa Bogovića mr. fra Draženko Tomić. «čast nam je da s vama koji ste dali dio sebe za domovinu možemo raspravljati o Nedjelji – Danu Gospodnjem,» poručio je mr. Tomić koji je u nastavku spomenuo najčešće probleme koji se javljaju kod stradalnika. Istaknut je problem medija koji krajnje nesenzibilizirajuće pristupaju problematici PTPS-a, zatim problem revizije braniteljskih prava, abolicije kojom se bivši agresori pomilovani vraćaju kao i u konačnici problematike gubitka smislenosti žrtve. «što Crkva može ponuditi da se dijagnosticirano stanje popravi?», zapitao se mr. Tomić. Odlazak na nedjeljnu misu mnogima pomaže da se susretnu s bratsko-sestrinskom ljubavi, mnogi tereti s duše nestanu, a uključivanjem u život župe kod mnogih stvara osjećaj značaja i važnosti za svoju sredinu.

Krasno, stradalnici 2006.

U nastavku je održan rad po grupama, udovica i djece palih branitelja, invalida i branitelja, nakon čega su podnesena izvješća i doneseni zaključci. Po uzoru na druge biskupije i mjesta kao što su čunski i Tabor treba nastaviti okupljati stradalnike radi psihosocijalne i duhovne pomoći. Na sastanke treba zvati psihologe, svećenike, i pravnike, dok je po riječima biskupijskog povjerenika za prognanike i ratnog župnika Gospića Stipu Zebu najvažnije okupljanje svih udruga i razvijanje zajedništva.


Zatim je održana pobožnost križnog puta koju je predvodio generalni vikar biskupije mons. mr. Tomislav šporčić. Susret je završio svetom misom u svetištu Gospe od Krasna koju je predslavio nadbiskup i metropolita riječki mons. dr. Ivan Devčić. On se na početku mise podsjetio tjeskobnih vremena pred 15 godina kada su Krasno umjesto brojnih hodočasnika i znanstvenika uoči proslave blagdana Velike Gospe i simpozija o 350 obljetnici od spominjanja imena Krasna pohodili prvi prognanici. Sada kada je rat iza nas molimo Gospodina da zaliječi rane i učini Hrvatsku prosperitetnom zemljom za sve njene građane, kako je isticao prvi hrvatski predsjednik Tuđman. Nadbiskup Devčić se osvrnuo i na medijske napise vezano za kamenovanje kuća srpskih povratnika u zadarskom zaleđu da crkva ne čini dovoljno za pomirbu. Crkva po njegovim riječima čini za pomirbu ali bi mogla učiniti još i više. I ovaj susret stradalnika Domovinskog rata s prostora Gospićko-senjske biskupije je na tom putu. što sa onima koji su ostali bez najbližih ili su ostali bez svog tjelesnog i psihičkog zdravlja zbog zla nanesenog tijekom rata? Osveta je svakako najgori odgovor jer mržnja razara pojedinca iznutra a Isus nas uči da se ne osvećujemo i ne mrzimo protivnike. Svima nama koji smo grješnici Bog daje šanse za oprost pa tako daje i počiniteljima zla, a na civilnom zakonodavstvu je da sankcionira njihova zlodjela. Poruka i nada svima nama je Gospa od Krasna u kojoj su mnogi našli mir i oprostili drugima, poručio je na kraju nadbiskup Devčić.

  Vijesti - Sve