Svećenički dan Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije u Otočcu

Srijeda, 22. 6. 2016.

Svećenici su se na početku okupili u pastoralnim prostorijama župe Presvetog Trojstva te na prostoru Gačanskog parka hrvatske memorije gdje im se pozdravom obratio i uveo ih u svećenički dan domaćin, župnik Otočca i generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. Tomislav Šporčića. Slijedilo je predavanje o Gačanskom parku hrvatske memorije predsjednika Katedre čakavskog sabora pokrajine Gacke Milana Kranjčevića. U dogovoru s predvoditeljem kasnije mise na staroslavenskom biskupa u miru Mile Bogovića, Kranjčević je govorio o materijalnom značaju glagoljice a biskup u svojoj propovijedi o duhovnom. Park koji je za ovogodišnje Fabijanove blagoslovio nadbiskup Devčić ustvari je velika knjiga u kamenu, 32 kubusa koji pokazuju da nismo stablo bez korijena, jer oni ukazuju na značajne osobe iz kulture, vjere, umjetnosti i politike proteklih stoljeća i pokazuju koliko je ovom narodu kroz cijelu povijest bila značajna kultura. Biskup Bogović s druge strane u svojoj propovijedi kasnije istaknuo na značaj glagoljice u povijesti Crkve i naroda na ovim hrvatskim prostorima. Zahvaljujući popovima glagoljašima, a još 1248. godine je senjski biskup Filip dobio dopuštenje Vatikana za liturgiju na narodnom jeziku, liturgijska riječ je stizala do svakog čovjeka i vjernika. Tu je bila velika uloga i Šime i Ante Starčevića i Frana Kurelca, te smo ponosni da je u Gackom kraju ona cvjetala. Glagoljaši su živjeli s narodom i pravi sdu primjer kako se treba ponašati današnjim elitama koje su se odnarodile.
Domaći biskup Zdenko Križić je na početku mise u svom obraćanju ukazao ne veliki značaj svećeničkog zajedništva kao brani samodostatnosti i izolaciji. Glavni znak krize svakog svećenika je kada se distancira od svojih kolega, a ovakvi susreti su zato potrebni. Moramo ustrajati u ljubavi prema svom poslu i pokrštavati naša srca a susret s braćom je istinski odmor i rasterećenje, istaknuo je biskup Križić. Nadbiskup Devčić je na kraju mise istaknuop značaj i dobru praksu svećeničkog dana koji se održava zadnjih 16 godina.
Posebni značaj misi na staroslavenskom jeziku dao je katedralni zbor iz Senja pod vodstvom Ivana Prpića Špike uz orguljsku pratnju Milana Dučića.
U popodnevnom dijelu susreta svećenici su pod stručnim vodstvom ravnateljice Hrvatskog radio Otočca i vlasnice turističke agencije Gacka Tours Ruže Orešković obišli brojne prirodne i kulturne znamenitosti Gacke doline s težištem na Vrila Gacke.

ot svec dan1ot svec dan3ot svec dan4

  Vijesti - Sve