Svećeničko hodočašće Majci Božjoj od Krasna

Srijeda, 29. 5. 2019.

Svećeničko hodočašće Majci Božjoj od Krasna

Svećenici Gospićko-senjske biskupiji okupili su se u ponedjeljak 27. svibnja u velebitskom svetištu Gospe Krasnarske na svojemu trećem zahvalnom hodočašću Zaštitnici biskupije.

Četrdesetak svećenika, zajedno s biskupima Zdenkom Križićem i umirovljenim Milom Bogovićem, najprije su u crkvi slavili misu, kojom su zahvalili Bogu za dar Gospićko-senjske biskupije, ali i prosili Majku Božju od Krasna za zagovor u svakodnevici, kako je u uvodu istaknuo mons. Križić, pozvavši svećenike kao “proštenjare” – što je drugi izraz za hodočasnike – da mole također oproštenje za sebe i za svoje vjernike kojima su poslani sakramentalno praštati grijehe.

Umjesto uobičajene propovijedi odnosno homilije, biskup Križić je, kao i prošle godine, održao svojevrsno izlaganje o temi “Marija u spisima otaca”, s naglaskom na brojne hereze s kojima su se crkveni oci prvih stoljeća kršćanstva borili. Biskup je najprije opisao četiri “područja borbe”: židovski ambijent, različiti gnostici, poganski filozofi i teolozi te još neke hereze toga vrjemena. U nastavku je izložio odgovor crkvenih otaca na navedene zablude, i to s obzirom na Utjelovljenje, na Marijino bogomaterinstvo te na njezino djevičanstvo, istaknuvši kako oci prije svega naglasak stavljaju na Misterij, temeljeći svoje argumente i na Riječi Božjoj i na logici razuma.

U završnom dijelu izlaganja, mons. Križić je podsjetio kako Sv. Irenej Mariju naziva “braniteljicom”, što je karakterističan naziv za Duha Svetoga – “parakletos”, “jer i Marija kao majka brani Isusovu braću i sestre. U tom vremenu otaca, negdje oko 250. godine nastaje i molitva: ‘Pod obranu se tvoju utječemo sveta Bogorodice’, što je prvi zapis u kojem se pojavljuje ime Bogorodica”, podsjetio je biskup te izlaganje zaključio riječima Sv. Augustina – koji “naglašava kako su i Marija i Crkva: Majka Kristova, jer i Crkva rađa Kristove udove, a potom ističe da svaki kršćanin može postati Majka Kristova ako dopusti da se Božja Riječ utjelovi u njemu” – i Sv. Ambrozija, koji, komentirajući Isusove riječi “još blaženiji oni koji slušaju Božju riječ i vrše je” i Marijin “Veliča”, govori vjernicima: “Blaženi ste i vi koji ste čuli i povjerovali. Koja god duša uzvjeruje, začinje i rađa Božju Riječ i priznaje njezina djela. Neka u svakom bude Marijina duša da veliča Gospodina. Neka u svakom bude Marijin duh da se raduje u Bogu. Premda je samo jedna Kristova majka po tijelu, ipak je Krist plod sviju po vjeri, jer svaka duša prima Riječ Božju ako bez grijeha i bez mana čuva neporočnost i čistoću. Dakle, koja god duša uzmogne biti takva, ona veliča Gospodina kao što je i Marijina duša veličala Gospodina i njezin se duh radovao u Bogu Spasitelju”. Završno je biskup molitveno dodao: “Neka se i ova naša prisutnost u ovom Marijinom svetištu pridruži njezinu veličanju Gospodina, i neka ovo bude naša zahvalnost Mariji kao majci i zaštitnici naše biskupije”.

Na početku drugog dijela susreta, koji je ujedno svojevrstan nadomjestak za redovite međudekanatske sastanke poslije Uskrsa, mons. Križić je svećenicima iznio neke točke s nedavno održanoga sastanka Prezbiterskoga vijeća: izlazak DVD-a o štovanju Majke Božje u Gospićko-senjskoj biskupiji, pod nazivom “Lička Majka od utjehe”; slavlje svetkovine sv. Vida u Rijeci i proslava 50. obljetnice Riječke nadbiskupije (15. 6.); Svećenički dan Riječke metropolije, koji će se održati u Gospiću i na Udbini (25. 6.); uvođenje novog godišnjeg susreta pojedinih dekanata s biskupom, uz predaju parica; zajedničke duhovne vježbe svećenika svake tri godine.

Zatim je generalni vikar Marinko Miličević svećenike izvijestio o nekim pojedinostima predviđenoga programa za dogodišnje biskupijsko hodočašće u Rim u povodu 20. obljetnice osnutka Gospićko-senjske biskupije. Slijedio je rekreativni dio susreta, uz razgovor, pripremu roštilja i zajedničko blagovanje u dvorani kuće pored svetišta.

             vlč. Anđelko Kaćunko

Galerija fotografija

Svećeničko hodočašće Majci Božjoj od Krasna
Svećeničko hodočašće Majci Božjoj od Krasna
Svećeničko hodočašće Majci Božjoj od Krasna
Svećeničko hodočašće Majci Božjoj od Krasna
Svećeničko hodočašće Majci Božjoj od Krasna
Svećeničko hodočašće Majci Božjoj od Krasna
Svećeničko hodočašće Majci Božjoj od Krasna
Svećeničko hodočašće Majci Božjoj od Krasna
Svećeničko hodočašće Majci Božjoj od Krasna
 
  Vijesti - Sve