Tehničke upute hodočasnicima za komemoraciju Bleiburških žrtava na Udbini

Petak, 13. 5. 2022.

Tehničke upute hodočasnicima za komemoraciju Bleiburških žrtava na Udbini

Poštovani!

Uz komemoraciju žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta organizatorima i hodočasnicima želimo pružiti korisne upute.

 

1. Datum i mjesto proslave.

Ove godine komemoraciju žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta obilježit ćemo Svetom misom i prigodnim programom na Udbini, u Svetištu hrvatskih mučenika, u subotu, 14. svibnja 2022.

10:00 sati - ispred crkve sv. Marka Groba u Krbavskom polju, počinje križni put.

11:30 sati -  na Trgu ispred crkve molitva svete krunice.

12:15 sati -  Sveta misa na Trgu ispred CHM koju predvodi mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko - osječki

Izravni prijenos euharistijskog slavlja moguće je pratiti preko Hrvatske televizije i Prvog programa Hrvatskog radija.

18 sati – sveta misa u Crkvi hrvatskih mučenika.

 

 2. Parkiranje.

Autobusi, kao i osobni automobili s hodočasnicima, parkiraju se na Krbavskom polju, kraj crkve sv. Marka Groba, na prostoru koji će biti označen.

Uzvanici imaju parkiralište nasuprot Doma za starije i nemoćne osobe na Udbini. Svećenici, redovnici, redovnice, novinari, snimatelji, pjevači, imaju parkiralište na Udbini, na nogometnom igralištu u pravcu Osnovne škole „Kralj Tomislav“. Invalidi imaju parkiralište na prostoru ispred Osnovne škole.

Svi autobusi koji će doći nakon 11,00 sati neka prevezu svoje hodočasnike do blizine mjesta slavlja, kod ulaza na Udbinu, s pravca Plitvica ili Gračaca, (kod natpisa Hrvatska Udbina) te se vrate na mjesto parkiranja na Krbavskom polju. Isto tako može se dogovoriti s vozačem za povratak nakon svete mise.

Hodočasnike koji nisu u mogućnosti obaviti pobožnost križnog puta,  (starije, invalide i dr.) neka vozači autobusa dovezu do ulaza na Udbinu, (kod natpisa Hrvatska Udbina) te se parkiraju na Krbavskom polju.

 

3. Voditelji hodočasnika koji dolaze autobusima, neka prijave hodočasničku grupu organizacijskom Odboru - Crkvi hrvatskih mučenika na tel. 053/778-610 ili najbolje na e-mail: chm@chm-udbina.com.hr kako bi ih pozdravili prije misnog slavlja. Kod odabira putnih pravaca iz Splita, Rijeke ili Zagreba preporučujemo autocestu i izlaz Gornja Ploča, Udbina.

 

4. Okrjepa.

Okrjepa je moguća u lokalnim restoranima i kafićima. Preporučujemo, hranu i piće ponesite sa sobom.

 

Toga dana na Udbini ćemo se okupiti kao molitelji i hodočasnici, jer ovo je sveti molitveni skup za naše žrtve, a nikako politički skup. Mjesto na kojem se nalazimo sveti je prostor i priliči da na svetom mjestu naše misli idu prema Bogu, koji je jedina nagrada i utjeha svim žrtvama. Na Trg ispred Crkve hrvatskih mučenika zbog TV prijenosa i sigurnosti svih hodočasnika nije dozvoljeno unošenje zastava i transparenata. Na prostor izvan Trga dozvoljeno je unijeti jedino župne zastave, kao i nacionalne zastave koje su u skladu sa zakonima Republike Hrvatske. Pozivamo vas da u dostojanstvu i svetosti žrtve koje se spominjemo obilježimo godišnjicu Bleiburške tragedije.

 

Odbor za komemoraciju Bleiburških žrtava

  Vijesti - Sve