Tiskovna konferencija biskupa Bogovića uoči Dana hrvatskih mučenika

Petak, 23. 8. 2013.

Krbavsku tragediju 9. rujna ove godine ćemo obilježiti pogovorom o načinima kako su se sve koristile pobjede i oslobođenja, istaknuo je na početku svog obraćanja biskup Bogović. Zatim je napomenuo da je ovogodišnja proslava na Udbini u znaku dvaju obljetnica, 10. obljetnice blagoslova kamena temeljca za CHM kojeg je 8. lipnja 2003. godine blagoslovio papa Ivan Pavao II. na riječkoj Delti kao i 520. obljetnice od Krbavske bitke. Slavlje će predvoditi tajnik biskupske sinode u Vatikanu nadbiskup mons. dr. Nikola Eterović s kojim će biti i drugi hrvatski biskupi i hodočasnici. To što je mons. Eterović Hrvat koji obnaša visoke službe u središtu Crkve želimo izraziti našu povijesnu i sadašnju povezanost uz Papu i Rim. Biskup je predstavio i kalendar za 2014. godinu kojim se kroz svaki mjesec u riječi i slici povlači mučenička poveznica od Višeslavove krstionice preko raznim Bleiburga, Križnih putova, Jazovki, Hudih jama pa do Vukovara i Škabrnja. Osim toga na Udbini će biti predstavljen i novi broj Hrvatske vjernosti kao i Zbornik Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine, s međunarodnog znanstvenog skupa održanog u Zagrebu 24. i 25. travnja 2012. godine.

Zatim je čuvar nacionalnog svetišta CHM mons. Tomislav Rogić predstavio novu web stranicu Crkve hrvatskih mučenika, dok je ekonom biskupije vlč. Nikola Turkalj govorio o tehničkim detaljima za skoru proslavu.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima biskup Bogović je ukazao da je komunistički duh i mentalitet i dalje prisutan, čuva se i gaji. Promjenom imena partije, nije se promijenio i mentalitet. Komunizam je zločinačka ideologija koja je ponižavala čovjeka i vrijeđala ga. U tom sklopu ključno je biti protiv (anti fašizam) ne znajući što onda kada nekoga srušite. Govoreći o zakonu lex Perković biskup je istaknuo da je nelogično braniti stav određen politike neovisno o tome je li ili nije ispravna. Ustavni okviri se formiraju onoliko koliko nekima odgovara.

  Vijesti - Sve