Tounj: Proslava svetkovine sv. Ivana Krstitelja

Utorak, 25. 6. 2019.

Tounj: Proslava svetkovine sv. Ivana Krstitelja

Župa Tounj svečano je u ponedjeljak 24. lipnja proslavila  blagdan svog nebeskog zaštitnika, Rođenje Sv. Ivana Krstitelja koji se slavi i kao Dan općine. Ova župa u Ogulinskom dekanatu  smještena na Jozefnskoj cesti uz veliki kamenolom  poznata je po jedinstvenom dvokatnom mostu. Misno slavlje predslavio je profesor na KBF-u sveučilišta u Zagrebu DR. Tonči Matulić u suslavlju mjesnog župnika dr. fra Ante Bekavca, kao i više subraće hercegovačke franjevačke provincije mneđu kojima i mr. fra Ivana Landeke mll. Dr. fra Draženka Tomića, fra Šimuna Oreča te više svećenika Ogulinskog dekanata.  Liturgijskom  glazbom misu je uzveličao zbor bogoslova i domaćih pjevača u narodnim nošnjama uz orguljsku pratnju bogoslova Frana Čorića. Misi su nazočili brojni hodočasnici župa Ogulinskog dekanata  kao i gosti iz Šandrovca kod Bjelovara. 

 Sv. Ivan Krstitelj je bio zadnji prorok Starog zavjeta i bio je onaj koji je stasao u preteču spasitelja te onoga koji iskoračuje iz Starog u Novi zavjet.  Koliko je on značajan govori činjenica da Crkva slavi samo tri rođenja, Isusa, Marije i Ivana Krstitelja. Za njega je Isus rekao da nije nikada od žene rođen veći od Ivana. Lukino evanđelje govoreći o njegovu imenu ističe njegov značaj, jer iako je bio jedini sin svojih roditelja Zaharije i Elizabete kojeg su dobili u poodmakloj dobi, nije ime dobio po ocu, velikom svećeniku što je bio običaj u Židova, već Ivan, što znači Bog je milosrđe. Nakon boravka u pustinji gdje se hranio skakavcima i medom te bio odjeven odjećom od devine dlake, kasnije propovijeda i krsti na rijeci Jordanu naviještajući dolazak Mesije. Bio je posljednji prorok Starog zavjeta koji je završio mučeništvom od kralja Heroda. Kao što je u Ivanovo vrijeme kopnila moć moćnika tako  i danas kopni slava i moć političkih stranaka.  Mnogi odlaze u ropotarnicu povijesti a trajna ostaje samo riječ Božja, zaključio je svoju homiliju dr. Matulić.

Misi je nazočio načelnik Tounja Ivica Sopek a nakon mise održano je pučko veselje uz nastup domaćeg KUD-a Tounjčice i gostiju KD Šandrovca iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

 

Zvonko Ranogajec

  Vijesti - Sve