Treće hrvatsko-slovensko hodočašće

Nedelja, 19. 8. 2007.

Euharistijsko slavlje kardinal Bozanić predvodio je u zajedništvu s predsjednikom Slovenske biskupske konferencije ljubljanskim nadbiskupom Alojzom Uranom te 10 biskupa iz Hrvatske i 6 iz Slovenije, a suslavilo je 163 svećenika. Hodočasnici su se pod geslom "Zajedno k Majci Milosti" okupljali od jutarnjih sati, a u perivoju svetišta na Trsatu dočekale su ih marijanske pobožnosti i pokorničko bogoslužje. U 10.30 iz svetišta je u perivoj krenula hodočasnička procesija sa slikom Majke Božje Trsatske te slikom Gospe iz Brezja i kipom Gospe iz Marije Bistrice, a kasnije je na misu stigla i slika Gospe Sinjske.
„U ovom radosnom i svetom trenutku ne možemo se ne sjetiti zajedničke sudbine koju su dvije naše Crkve i dva naša naroda tijekom povijesti dijelili, posebno na ovim prostorima Istre i Kvarnera, kao i zajedničke borbe za očuvanje vlastite samobitnosti što su nam je mnogi željeli oduzeti, ali upravo zbog našeg međusobnog pomaganja i suradnje nisu u tome uspjeli, iako su bili u svemu daleko nadmoćniji“ rekao je domaćin, riječki nadbiskup Ivan Devčić pozdravljajući hodočasnike na Trsatu. „Vjerujem da ćemo iz te zajedničke prošlosti znati izvući pouke za budućnost u kojoj ćemo ništa manje biti upućeni jedni na druge u nastojanju da svoju vjeru i identitet sačuvamo pred naletom sve veće globalizacije i mnogih drugih veoma lukavih načina osvajanja i podvrgavanja. Neka bi nam ovakva okupljanja na kojima se vraćamo najdubljim temeljima našeg zajedništva - a to su Bog, to je Isus Krist, to je naša nebeska Majka Marija, to nam je zajednička Majka Crkva, to su, jednom riječi, naši kršćanski korijeni – pomogla da se u vjeri obnovimo i kao braća jedni drugima pomažemo, dajući u tom primjer i drugima“, zaključio je nadbiskup Devčić.

O milosti vjere i očuvanju obiteljskih vrijednosti u propovijedi je govorio koparski biskup Metod Pirih izrazivši zabrinutost zbog krize vjere u suvremenom društvu i sve slabije demografske slike. „Pozivam vas, da podupirete obitelj, koja je osnovna čestica Crkve i našeg društva. Bez djece nema budućnosti. Bez konkretne pomoći politike, bez pravednih zakona, dobrog socijalnog uređaja teško će se ostvariti želja o brojnim obiteljima.“ Biskup Pirih istaknuo je kako se život mora cijeniti, njegovati, braniti i čuvati od začeća do prirodne smrti što podrazumijeva da i nerođena djeca imaju pravo na život. „Nema budućnosti bez djece i ne bez odraslih, koji žele postati majke i očevi“ rekao je propovjednik i potaknuo vjernike da u vjeri i životu s Bogom pronađu nadahnuće za stvaranje novog života.

Koparski je biskup propovijedao na hrvatskom i slovenskom, a liturgiji su se izmjenjivale pjesme i čitanja na oba jezika. Na misnom su slavlju sudjelovali i ministar Ivan šuker, saborska zastupnica đurđa Adlešić te predstavnici Grada Rijeke.

Zajednička hodočašća vjernika Slovenije i Hrvatske po prvi su put organizirana 2003. godine kada je velik broj slovenskih hodočasnika došao na hodočašće u Mariju Bistricu, a 2005. godine hrvatski su vjernici "uzvratili" hodočasteći u svetište Marija Pomagaj u Brezju. Domaćin trećeg zajedničkog hodočašća bio je Trsat, jedno od tri najvažnija Marijanska svetišta u Hrvatskoj. Jedan od razloga za odabir Trsata kao ovogodišnjeg mjesta zajedničkog hodočašća je i proslava 640. obljetnice od kako je slika čudotvorne Gospe došla na Trsat. Sliku Majke Božje koju franjevci čuvaju na Trsatu hrvatskim je hodočasnicima prije 640 godina darovao papa Urban V., kad je vidio njihovu žalost što je Nazaretska kuća prešla s Trsata u Loreto.

  Vijesti - Sve