Trodnevnica uoči proslave svetkovine Presvetog Srca Isusova

Petak, 7. 6. 2024.

Trodnevnica uoči proslave svetkovine Presvetog Srca Isusova

U samostanu Presvetog Srca Isusova u Gospiću, kao priprava na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, slavile su se svete mise. Sva tri dana trodnevnica je započela molitvom Večernje časoslova a nastavila se sv. Misom koju su predslavili fra Kristijan Radas iz Gračaca, vlč. Pero Jurčević iz Kosinja te preč. Mišel Grgurić, kancelar Gospićko-senjske biskupije. Prvog je dana fra Kristijan u misno slavlje uveo prisutne u pripravu za svetkovinu Presv. Srca Isusova posvijestivši da upravo misna žrtva otvara Srce Božje koje nam nije samo utočište, nego i uzor, i kako trebamo naučiti što Gospodin u svome srcu voli a što ne. U svojoj je homiliji razvio misao o traženju Božjeg lica koje se najviše može vidjeti u njegovom srcu.

Naglasio je nekoliko misli u propovijedi :Naš duhovni život počinje od traženja Božjeg lica u sebi. Na našoj duši je slika Božja i ime Božje. Bez Njega ne možemo Njega ni tražiti, vidjeti Božje lice možemo najviše u srcu Božjem! Božje je središte njegovo srce, izvor svega dobroga i primjer kreposti.  Jedino kad Isus sebe daje za primjer: "Učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca.“ Savršena duhovnost je pronalaženje Njegovog lika u nama i našeg identiteta kršćana da bismo Bogu dali Božje, a to smo mi sami! Nastavio je nabrajajući šest odlika Isusovog srca, prema sv. Ivanu Eudesu, koje trebamo nasljedovati:

1. Ljubav prema Ocu, svemu što je Očevo i njegovoj volji

2. Mržnja prema grijehu

3. Prihvaćanje križa jer ga i On voli; križ je Njegova proslava, uzdignuće

4. Ljubav prema Mariji

5. Ljubav prema drugima

6. Mržnja prema duhu svijeta.

-Božje srce je božanska peć koja istovremeno grije, osvjetljava i spaljuje.

Na kraju je ohrabrio nazočne pouzdanjem u Isusovo srce bez kojeg nema kreposti i s kojim je sve moguće. Bez Spasitelja nema spasenja.

Drugog dana trodnevnice vlč. Pero je za misnu nakanu uzeo nova svećenička i redovnička zvanja u našoj biskupiji, kao osobit dar Isusovog srca. Naglasio je važnost molitvene i duhovne priprave za svetkovinu. Svetkovina Isusovog srca je svetkovina ljubavi koja proizlazi iz srca Očeva koji je sve stvorio iz ljubavi. Najkonkretniji čin Isusove ljubavi je križ. Isus u trenucima muke moli za druge, i to je veliki čin ljubavi koja misli na druge u vlastitoj muci. Povjerovati u ljubav koju ima prema nama ne možemo bez Njega biti otvoren Milosti, Volji, Ljubavi. Trećeg dana trodnevnice kancelar preč. Mišel Grgurić predvodio je svetu misu u 18:30. U svojoj propovijedi naglasio je sljedeće: Braćo i sestre, kada prihvatim da me Bog ljubi, mogu i sâm sebe ispravno ljubiti – prihvatiti sebe, zavoljeti sebe. Iako je Božja ljubav bezuvjetna ne možemo očekivati da bi Bog trebao ispunjavati sve želje koje moje mušice u glavi proizvedu.  Vjera u Boga i Njegovu Riječ jačaju nas u ljubavi i pomažu da rastemo više prema njemu, njegovim zapovijedima i hranimo se njegovom riječju. Božja riječ nije okovana, kako kaže sv. Pavao u današnjem Prvom čitanju. Naprotiv, Božja riječ je živa i djelotvorna i može puno toga učiniti u nama ako dopustimo a onda preko nas i drugim ljudima. Poticaj za življenje Božje riječi jest na kraju današnjeg čitanja: „Uznastoj da kao prokušan staneš pred Boga, kao radnik koji se nema čega stidjeti, koji ispravno reže riječ istine“. Kada tako budemo činili još više će se u našem životu očitovati Božja vjernost, jer on sebe ne može zanijekati.

Neka nam Isus učini srca po svome srcu, kako ga molimo, da možemo iz tog vrela Božje milosti i savršene ljubavi i sami se napojiti i kako bi to vrelo spasenja jednog dana uživali i u Nebeskom kraljevstvu. Amen.     

Galerija fotografija

Trodnevnica uoči proslave svetkovine Presvetog Srca Isusova
Trodnevnica uoči proslave svetkovine Presvetog Srca Isusova
Trodnevnica uoči proslave svetkovine Presvetog Srca Isusova
Trodnevnica uoči proslave svetkovine Presvetog Srca Isusova
Trodnevnica uoči proslave svetkovine Presvetog Srca Isusova
 
  Vijesti - Sve