U Josipdolu proslavljeno Josipovo

Nedelja, 21. 3. 2021.

U Josipdolu proslavljeno Josipovo

Župa Josipdol u Ogulinskom dekanatu svečano je proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Josipa. Središnju misu u 11 sati predslavio je župnik Plaškog i Saborskog don Goran Antunović u suslavlju domaćeg župnika i ogulinskog dekana dr. Željka Blagus kao i  i još 7 svećenika dekanata i Gospićko-senjske biskupije. Glazbom je misu animirao župni zbor a među župljanima  koji su ispunili župnu crkvu bili su predstavnici više vjerskih i svjetovnih udruga kao i načelnik općine Zlatko Mihaljević sa suradnicima.

Danas slavimo ne samo zaštitnika naše župe nego i zaštitnika Republike Hrvatske kao i Godinu sv. Josipa koju je proglasio papa Franjo.  Učinio je to u apostolskom pismu Patris corde objavljenom 8. prosinca prigodom 150. godišnjice proglašenja Marijina zaručnika zaštitnikom Katoličke Crkve što je učinio blaženi Pio IX. odlukom od 8. prosinca 1870, poručio je na početku misnog slavlja domaći župnik dr. Željko Blagus. Istaknuo je i dobru suradnju s civilnim vlastima oko obnove crkve. No još je važnija od materijalne i duhovna obnova . Dok smo se 1991. molili uoči nastupajućeg rata i danas se molimo u borbi s nevidljivim neprijateljem, zaključio je dr. Blagus.

Propovjednik don Goran Antunović je govoreći o čuvaru Sv. obitelji istaknuo najvažniju osobinu sv. Josipa, njegova djela. On nije govorio već je činio i to je poruka svim kršćanima, vjera bez djela je mrtva vjera. Glavna osobina sv. Josipa je njegova poslušnost Božjoj riječi kroz koju je postigao svetost. Zapitajmo se koliko smo mi danas poslušni riječi božjoj. Sv. Josip je bio i čuvar Marije i sina božjega , kao muškarac štitio je svoju obitelj u teškim situacijama. Bio je jednom riječju pobožni i duhovni čovjek koji je dobro odgojio svog sina, zaključio je don Goran Antunović.

Župnik dr. Blagus je na koncu istaknuo da se uz pomoć države i općine zadnjih utrošilo milijun kuna oko obnove crkve, statike, fasade i novog krova. Na koncu je uručio dvije nagrade zaslužnim župljanima, pjevačici u župnom zboru Ankici Gašparović  i članu ŽPV-a Marinu Bičaniću kome je uručio nagradu na popodnevnoj misi.

 

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

U Josipdolu proslavljeno Josipovo
U Josipdolu proslavljeno Josipovo
U Josipdolu proslavljeno Josipovo
U Josipdolu proslavljeno Josipovo
 
  Vijesti - Sve