U zajedništvu poziva i vjere

Subota, 25. 6. 2016.

Župnik je sve nazočne upoznao s poviješću župe, koja je prošle godine proslavila svoju 150. obljetnicu, i pastoralnim aktivnostima u župi u zadnjih nekoliko godina.

Nakon razgledavanja župe, vjeroučitelji su se zaputili prema Ronjgima nedaleko Viškova gdje su razgledali Spomen-dom velikog skladatelja, melografa i glazbenog pedagoga Ivana Matetića Ronjgova (1880.-1960.) i poslušali jednu od najpoznatijih autorovih glazbenih djela za soliste i zbor skladbu „Ćaće moj“.

Druga postaja puta bila je na području opatijskog dekanata u župi Sv. Ane u Voloskom gdje je sve vjeroučitelje dočekao župnik vlč. Petar Belanić i časne sestre Družbe Kćeri kršćanske ljubavi sv. Vinka Paulskoga. Susret u toj župi započeo je koncelebriranim euharistijskim slavljem koje je predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Sv. misi pridružili su se u koncelebraciji, uz župnika i predstojnike Gospićko-senjske i Krčke biskupije, rektor riječke katedrale sv. Vida mons. Matija Matičić, koji ujedno obnaša i vjeroučiteljsku službu, te nadbiskupov tajnik vlč. Josip Tomić. Budući da se na dan susreta slavio i Dan državnosti u RH, otac Nadbiskup je u svojoj homiliji posebno govorio o važnosti kršćanske zauzetosti za Domovinu i za dom kao dragocjeni Božji dar. Vrijednosti domoljublja i rodoljublja moraju biti sadržane i u sadržajima vjeroučiteljske pouke u školi, poručio je otac Nadbiskup te potaknuo vjeroučitelje da kod svojih vjeroučenika odgajaju svijest zahvalnosti, solidarnosti i brige za zemlju.

Nakon sv. mise vjeroučitelji su se kratko zadržali u župi i potom se zaputili prema trećoj postaji puta na području kastavskog dekanata u župu Sv. Jelene Križarice u Kastvu. S vjeroučiteljima su se putem Kastva zaputili i otac Nadbiskup, kao i svi koncelebranti. U staroj jezgri grada Kastva sve okupljene dočekale su vjeroučiteljice Iva Orešković i Sanja Jelenčić te prof. povijesti Željka Čačić koja je govorila o povijesnom razvoju ovog malog prekrasnog gradića iznad mora.

U župnoj crkvi vjeroučitelje je dočekao župnik vlč. dr. Franjo Jurčević i časne sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi. Župnik je upoznao sve nazočne s najznačajnijim znamenitostima župne crkve. Nakon kulturno-duhovnog obogaćivanja uslijedio je zajednički ručak u župnoj dvorani i potom polazak na zadnju postaju puta na području kastavskog dekanata u župu Sv. Marka ev. na Veprincu, gdje je okupljene dočekao župnik vlč. Anto Aračić.

O duhovno-povijesnoj baštini župe Sv. Marka ev. i mjesta Veprinac govorila je vjeroučiteljica Klara Labinac koja je ujedno i napisala diplomsku radnju na istoimenu temu. Svi su vjeroučitelji bili oduševljeni znamenitostima i prirodnim ljepotama ovoga kraja. Susret je završio u poslijepodnevnim satima s lijepim dojmovima o svim postajama puta.

Katehetski ured zahvaljuje ocu Nadbiskupu, gosp. župnicima i vjeroučiteljima navedenih župa na organizaciji i gostoprimstvu te svim vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima Riječke metropolije na dolasku!

vjer metropol5bvjer metropol4b

vjer metropol3vjer metropol2

  Vijesti - Sve