U Zavalju proslavljen sv. Franjo Asiški

Ponedjeljak, 5. 10. 2020.

U Zavalju proslavljen sv. Franjo Asiški

U subotu 3. listopada u Zavalju, jedinoj župi Gospićko-senjske biskupije koja se nalazi na teritoriju susjedne BiH proslavljen je blagdan nebeskog zaštitnika, sv. Franje Asiškog ili Franćikovo kako ju zovu domaći vjernici.  Misu je predslavio župnik župe sv. Ante Padovanskog iz Bihaća fra Bono Tomić u suslavlju mjesnog župnika Dina Rupčića i više svećenika udbinskog dekanata, franjevaca iz Gračaca kao i domaćeg sina fra Petra Žagara iz Ćuntića.  Uz hodočasnike misu su uzveličali članovi KUD-a Plješivica iz Zagreba koji su u procesiji koja je prethodila svečanoj liturgiji nosili kip sv. Franje i koji su svojim pjevanjem uzveličali liturgiju.

„Sv. Franjo Asiški jedan je od najvećih svetaca u kršćanstvu i onaj koji se najviše približio Kristu. Njegov život i djelovanje nadahnjuju i danas, nakon što je prošlo 800 godina. Što je u tom čovjeku, tom svecu u Franji tako izuzetno da može stoljećima biti i ostati tolikima kao poticaj, kao izazov, kao jaka privlačna snaga i kao model uzor za življenje,“ zapitao se na početku propovjednik fra Bono te nastavio. „Ono najvažnije je življenje evanđelja i životni stil u kome središte ima Isus Krista. Sv. Franjo ne vodi ljude prema sebi nego prema evanđelju i Isusu. On nam  je ostavio još nekoliko stvari u zalog kao svoju malenost. On je nudi svima kao zalog duhovnog života. To je zatim križ a sv. Franjo je odgovorio na Isusove riječi iz evanđelja „tko želi biti moj učenik, neka uzme svakog dana svoj križ i neka ide za mnom. Slijedeća točka Franjina života bila je siromaštvo.  On je živio pored siromaha, živio za siromahe i živio je sa siromasima. Evanđeosku poruku o siromaštvu sv. Franjo je shvatio doslovno. Franjin poziv na siromaštvo je u stvari Kristov poziv i poziv Crkve. I na koncu sv. Franjo je čovjek molitve za koga su suvremenici rekli da je bio utjelovljenje molitve u osobi. Franjin život bila je jedinstvena sinteza molitve i hvalospjeva.

Od navedenih Franjinih obilježja mi bi mogli štošta uočiti i mnogo toga naučiti. I našem je naraštaju odgovorna zadaća nasljedovanja Isus Krista i sv. Franje Asiškog,“ zaključio je svoju homiliju fra Bono Tomić.

             

Zvonko Ranogajec  

Galerija fotografija

U Zavalju proslavljen sv. Franjo Asiški
U Zavalju proslavljen sv. Franjo Asiški
U Zavalju proslavljen sv. Franjo Asiški
 
  Vijesti - Sve