Vjeronaučna olimpijada

Utorak, 19. 2. 2013.

            Biskup je u svom obraćanju sudionicima olimpijade u Godini vjere predstavio značaj dominikanaca koji su bili tema ovogodišnje olimpijade. e pred 800 godina. „Dominikanci se zovu i red propovjednika (Ordo praedicatorum) jer su osnovani da ljude poučavaju u vjeru po propovijedanju. Vidio je Dominik da mnoga zla u svijetu nastaju zbog slabog poznavanja vjere. To je bilo i kod nas u Bosni pa su dominikanci došli u Bosnu (bosanska hereza, bogumili). Današnji Papa misli da ljudi premalo poznaju svoju vjeru pa je proglasio Godinu vjere. Preporučuje katekizam u kojoj je sažeto sve ono što kršćanin treba vjerovati.

Dominikanci su došli brzo i u Hrvatsku. Na području naše biskupije bili su u Senju, Modrušu, Podslunju i ovdje u Brinju. Ovdje je bio po svoj prilici upravo na mjestu gdje mi stojimo. To je bilo tridesetih godina 16. stoljeća. Tu su živjeli prije toga augustinci a zatim pavlini. Povlini su poznati kao osnivači škola.

Znakovito je da je i današnja škola na temeljima njihovog samostana. Najveći samostan kod nas bio je u Modruškom gvozdu (šumi) koji će se po njihovoj kapeli (crkvi) prozvati Kapela. Iz vremena dominikanaca u Brinju sačuvao nam se jedan dragocjeni kalež koji je 1515. Stjepan Frančić poklonio crkvi Sv. Marije. To je današnja župna crkva. Da ga ne zaplijene Turci biskup Kožičić ga je uzeo k sebi i tako nam je sačuvan. Nalazi se u Zadru, jer je Kožičić iz Zadra. Kožičić je poznati modruški biskup koji je osnovao glagoljsku tiskaru u Rijeci zato da se spasi u Hrvata ono što su oni u svojoj vjeri i kulturi stvorili. Kaže da to treba spasiti „da nas ne okrivet iže po nas pridut“. Točno pred 500 godina (1513.) održao je on govor Lateranskom saboru gdje je istaknuo kakva opasnost prijeti Hrvatskoj i Europi od Turaka. Redovnika je u Brinju nestalo nakon 1540. Koncem 17. stoljeća bio je ovdje župnik pop Marko Mesić. Imate njegov reljef na ulazu u crkvu. Počeo je popravljati ovu crkvu, ali kada je oslobođena Lika više je ondje boravio nego u Brinju pa je dobio ukor iz Senja što ne nastavi s popravkom crkve. On odgovara 25. srpnja 1689. „Moram pojti u Liku… ondje je crkva živa“. Trebalo je poučavati narod koji se ondje naseljavao sa svih strana. Na taj dan 2000. uspostavljena je Gospićko-senjska biskupija pa sam i ja citirao to Markovo pismo: Moram pojti u Liku. Marko Mesić je umro pred 300 godina u Karlobagu (1713.).

Kada smo već kod godišnjica, dobro je spomenuti da je pred 1700 godina (313.) car Konstantin dao Crkvi slobodu. Nakon toga nastalo je masovno poučavanje naroda u vjeri jer su mnogi dolazili da se krste ali nisu bili dobro poučeni. Nakon oslobođenja Like 1689. Uz popa Marka Mesića i njegove nasljednike poučavali su vjernike i kapucini iz Karlobaga. Oni za svoje misije u Lici objavili jedan molitvenik kao priručnik za misije. Pretisak toga molitvenika poklanjam ovoj Osnovnoj školi koja nas je danas ugostila za biskupijsku vjeronaučnu olimpijadu koju ovim otvaram.

Nakon održanih 3 kruga natjecanja kod osnovnih škola pobijedila je ekipa OŠ Slunj ispred OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac, PŠ Švica i Prve osnovne škole Ogulin- PŠ Zagorje. Pobjedničku ekipu sačinjavaju Katarina Turkalj, Marija Mulac, Kristina Vlašić i Lorena Bogović uz mentoricu Andreju Jurčević i pomoćnicu Maju Goldašić. Kod srednjih škola pobijedila je Srednja škola Pavla Ritera Vitezovića Senj uz učenike 3. razreda gimnazije Mateju Prpić, Josipa Nekića, Ivu Čandrlić i Tamaru Filipović, mentorica Ana Tomljanović. Pobjednici će nastupiti na državnoj olimpijadi u Dubrovniku. Predsjednica državnog povjerenstva bila je Ana Stipetić, za osnovne škole Dario Košćak, dok je u pripremi sudjelovala i tajnica KU s. Robertina Medven.

  Vijesti - Sve