ZAGREB: Svećeničko hodočašće

Ponedjeljak, 19. 4. 2010.

Lijepi sunčani dan bio je Božji dar službenicima oltara. Misno je slavlje predvodio kard. Josip Bozanić u koncelebraciji sa hrvatskim biskupima i oko 1.000 svećenika i redovnika. U propovjedi kardinal je istaknuo: "Ova katedrala u svom spomenu čuva predivne molitve, zahvale, hvalospjeve, jecaje, tuge i duboke vjerničke čežnje, ali s velikom sigurnošću možemo reći da se ovoliki broj svećenika nikada ranije nije našao oko njezina oltara u euharistijskome slavlju, da se u njoj do današnjega dana nije skupilo toliko osobnih povijesti svećeničkog zvanja, pretočenih u hodočašće i zajedništvo u Kristovu svećeništvu."
Mjesto hodočašća, zagrebačka katedrala, izabrana je jer u njoj počiva svjedok vjere i svećeništva kard. Alojzije Stepinac. U njemu hrvatski vjernici i svećenici prepoznaju uzor vjernosti u trpljenju s Kristom. "Došli smo, čuti što nam blaženi Alojzije ima reći o našemu služenju u doba kada se i u djelovanje Crkve i u naš svećenički poziv želi unijeti nemir; kada se i vjernike pokušava pokolebati i nameće im se sliku Crkve u koju ne bi trebalo imati povjerenja. Ne smijemo se dati pokolebati - poručio je kardinal. Svećenici su postali jedno srce i jedna duša u pjesmi i molitvi. To im je potrebno u vremenima teških napada na crkvu. Rušenje svakog autoriteta, posebno crkve, otvara širom vrata manipulatorima koji mogu jedino u kaosu profitirati.“
Nakon mise i okrepe svećenici su javnim prijevozom došli u crkvu MB Lurdske gdje je grob još jedne svećeničke veličine: patra Ante Antića. Ovdje su svećenici otpjevali večernju sa svojim biskupima. Bjelovarski biskup mons. Vjekoslav Huzjak progovorio je svećenicima iz srca k srcu. Nastavili su druženje u dvorištu ove Gospine crkve. Svaki je dobio knjigu p. Antića. Iza toga svećenici su se vraćali u svoje župe. Neki su došli organizirano, a neki pojedinačno. Ovakav susret - kako je spomenuo biskup Huzjak - održat će se opet za dvije godine.

 

  Vijesti - Sve