Željka Markić o izazovima i perspektivama današnje obitelji

Subota, 2. 12. 2017.

„Bez caritasa mnogi bi bili još siromašniji i zato zahvaljujem njegovim volonterima za ono što su činili, čine i što će činiti. Supružnici Markić prava su obitelj u kršćanskom smislu koji najbolje žive kršćanske vrijednosti koje im daju snage za posao koji rade, a to je promicanje kršćanskih i općeljudskih vrijednosti. Za taj posao trpe stalne uvrede koje je jako teško strpjeti i često se pitam kako to izdrže. Bez aktivnosti takvih laika koji brane naše vrijednosti mi bi izgubili svoj identitet i utopili bi se kao mali narod. Politika bi naime trebala biti zauzetost za građane i kršćanske vrijednosti koje trebaju promovirati angažirani laici kao Markići“ - poručio je na početku biskup Križić.

Željka Markić definirala je današnje vrijeme kao vrijeme velikih izazova i promjena jer više ne živimo u svom mikrosvijetu nego smo izloženi intenzivnim utjecajima koji znaju biti pogubni za današnje obitelji i odgoj djece. Istaknula je tri značajna momenta važna za svaku obitelj. Prvi je egzistencijalni po kome trebamo obiteljima osigurati dostojanstvo rada i socijalne sigurnosti. Time ćemo mlade ohrabriti na roditeljstvo koje je velika škola nesebičnosti. Trebamo stvarati društvenu klimu u kojoj će obitelj biti važna i da je svako dijete dar. Drugi važan moment je društveno zalaganje za obiteljski zakon jer smo mi kao vjernici odgovorni za sve zakone i društvene aktivnosti te svatko u svojoj domeni treba raditi i djelovati. Konačno, mi trebamo raditi na sebi osobnim svjedočenjem, a posebno odgajanjem djece da bi dobili smisao života.

Na kraju je izvješće o godišnjem radu biskupijskog Caritasa podnijela voditeljica ureda Kata Matanić. Istaknula je brojne aktivnosti biskupijskog Caritasa uz posebno težište na podjelu hrane potrebitim obiteljima kojima se pomaže dva puta mjesečno. Pri tome je najveća uloga trgovačkog lanca Lidl kao i Vladi RH. Caritas je proveo akciju Mir i dobro s podjelom 7 kamiona odjeće, obuće, namještaja i hrane, obilježio je Dan života i Dan bolesnika, a provedena je akcija Misereor.

Caritas Gospićko-senjske biskupije sedmu je godinu za redom vlastitim sredstvima proizveo krumpira kojim su opskrbljene caritasove kuhinje diljem Hrvatske. Osim toga u cilju potpore proizvođačima jabuka i mandarina podijeljeno je 12 tona jabuka i mandarina. Osim toga pomogao je poplavljenima u Ogulinu s kućanskim aparatima. Caritas je 15. puta sudjelovao u akciji Za tisuću radosti, a na nedjelju Caritasa 10 potrebitih obitelji je dobilo po 10 tisuća kuna. a sudjelovalo se i u nabavci električnih invalidnih kolica za potrebitu djevojčicu.

caritas skup

  Vijesti - Sve