Zlatna misa biskupa Bogovića i 15 godina biskupstva

Nedelja, 6. 7. 2014.

Uz generalnog vikara i otočkog dekana mons. mr. Tomislava Šporčića tu su bili gospićki dekan mons. Mile Čančar, udbinski mons. mr. Tomislav Rogić i senjski vlč. Silvuio Milin. Uz rodbinu i brojne župljane kao i hodočasnike biskupovoj proslavi nazočili su karlovački župan Ivan Vučić, karlovački gradonačelnik Damir Jelić, slunjski gradonačelnik Jure Katić, ogulinski dogradonačelnik Tone Radočaj kao i načelnici Rakovice Franjo Franjković i Cetingrada Milan Gašparin.
U 50 godina mnogo je dobra učinjeno jer je božja ljubav preko mene učinila dobra djela. Ovdje smo se našli zbog jubileja, a ne zbog struktura koje zastupate. Ovom prilikom se kajem za sve ono što nisam učinio dobro, zaključio je na početku mise biskup Bogović nakon što su mu čestitke uputili slunjski župnik i dekan mons. Mile Pecić, prvopričesnica recitacijom kao i rodbina. Htio sam da mi na zlatnoj kao i na srebrnoj misi propovijeda vlč. Petar Bogut, no on je preminuo pa sam odlučio sam propovijedati. Moje mladomisničko geslo bilo je „U tebe se gospodine uzdam" što je bilo i Stepinčevo geslo koji je bio inspiracija svima nama u tadašnje vrijeme. Za biskupijsko geslo „U ime Oca i Sina i Duha Svetoga"zaslužna je bila moja majka koja je s time sve počinjala u svom životu. To geslo dobivamo na krštenju, a njime i putujemo do svoje zadnje adrese – Presvetog Trojstva. Isusova oporuka i testament predan apostolima je da čine ono što je činio Isus njima. Tako sam i ja nakon što me pred 50 godina zaredio Gospodin dao obećanje da ću se njemu svaki dan predavati. Jer svećeničko poslanje je predavanje drugima. I Crkva se predaje drugima, a danas od nje neki traže da se „osuvremeni". Ako bi se tako prilagodila, ne bi bila sol zemlje i svijetlo svijeta. Neki žele doći do znanja i moći da budu neovisni ne znajući da je to lažni put jer se put ka svjetlu traži predavanjem drugima. Govoreći o značajnim svećenicima u njegovu životu istaknuo je Petra Boguta koji mu nikada nije laskao, ali je kod njega uvijek imao podršku. Od Mile Pecića je naučio kako se voli narod koji je sam organizirao ovu proslavu. Istaknuo je i Stanka Kumparea koji ga je poslao u sjemenište, te sestru Amaliju. Svoje obraćanje biskup je zaključio s oba gesla „U tebe se Gospodine uzdam u ime Oca i Sina i Duha Svetoga".
Generalni vikar mons. mr. Tomislav Šporčić je predstavio u kratkim crtama bogati život biskupa Bogovića kao svećenika, znanstvenika i konačno biskupa koji je svima u biskupiji predvodnik u praksi i teoriji.
Nakon mise na proslavi u župnoj dvorani u kojoj se okupilo preko stotinu uzvanika a koju su organizirali sami župljani, čestitkama se biskupu Bogoviću pridružio zadarski nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić. Da nije bilo Mile trebalo bi ga izmisliti. Da nije bio njegove vizije i upornosti ne bi se ostvarila svehrvatska ideja Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Neka ovaj jubilej bude poticaj za nova duhovna zvanja u tvojoj biskupiji, zaključio je nadbiskup Puljić. Karlovački župan Ivan Vučić je izrazio sreću što je djelovao u vremenu biskupa Bogovića koji je uvijek slao poruke za izlazak na pravi put, kao i tugu što uskoro slijedi umirovljenje. Poželio mu je da do kraja ostvari i svoju drugu ideju, izgradnju svehrvatskog groba na Krbavskom polju.

slunj-zlatna-misa-bisk-Bogovica-narodslunj-zlatna-misa-Bogovic-nadb-puljic

  Vijesti - Sve