bener

Jubilarni 25. broj Svjetionika

senj svjetionik broj 25(Senj, 24.12.2017.) - Uoči Božića iz tiska je izišao novi, jubilarni 25. broj glasila župe Uznesenja BDM iz Senja, Svjetionika koji već 17. godina za redom izdaje svoje glasilo. Senj, nekadašnje biskupijsko središte preko ovog periodnog glasila prati zbivanja u Senju i župama Senjskog dekanata. List uređuje vjeroučiteljica Franciska Butković i uredništvo u sastavu župnik dr. Richard Pavlić, Branka Šolić, Blaženka Ljubović, Radica Turina, Davor Prpić, Ivan Prpić i Ana Tomljanović. Ovaj broj ima nakladu od 800 primjeraka, na naslovnici dominira lik Gospe i malog Isusa koji simbolički najavljuje pastoralnu temu biskupije, Godinu obitelji, a na posljednjoj stranici ovogodišnji krizmanici i prvopričesnici.

Svjetionik donosi riječi urednice Franciske Butković, zatim božićnu poruku gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića kao i poruku šibenskog biskupa Tomislava Rogića Senjanima. Kao i župnika Senja dr. Richarda Pavlića. Josipa Češarek Mudrovčić predstavlja Nazaretsku obitelj a Danijela Češarek piše o Franji Asiškom i božićnim jaslicama. Slijedi teološko razmatranje župnog vikara Nikole Prše o pojašnjavanju pojmova liturgije i pučkih pobožnosti, odnosno krunici, križnom putu i/ili misi. Svjetionik donosi i niz likovnih i literarnih radova s vjerskom tematikom učenika senjske osnovne i srednje škole.
Iz pera Branke Šolić Svjetionik predstavlja događanja u župi protekle godine. Richard Pavlić piše o zlatomisniku mons. dr. Milanu Šimunoviću, a Ivan Prpić o gostovanju novinara Domagoja Pejića i predstavljanju njegovih audio i literarnih uradaka o sv. Ivanu Pavlu II. Isti autor predstavlja zlatomisnički jubilej mons. mr. Tomislava Šporčića. Svjetionik izvještava sa susreta hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, a Augusta Vukelić o hodočašću u Fatimu. Biskup u miru mons. dr. Mile Bogović donosi iscrpni pregled župe Jablanac a Davor Prpić o posjetima karmel Brezici i Riznici zagrebačke katedrale. Blaženka Ljubović piše o investicijskim i zaštitnim radovima na crkvenim objektima župe Senj. Prigodnim tekstovima Svjetionik se oprašta od č.s. Helene Vučić, akademika Milna amOguša i začasnog kanonika senjskog kaptola Johannesa Regnera. Blaženka jubović predstavlja aktivnosti župe Krivi Put a don Anđelko Kaćunko župe Vratnik.
Na kraju se donosi župna statistika Senja, Krivog Puta i Senjske Drage kao i rasporedom liturgijskih slavlja u božićno vrijeme te raspored blagoslova obitelji.

Tags: Senj, Svjetionik

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice