bener

Sv. Jelena križarica u Rakovici

rakovica sv. jelena krizarica 18(Rakovica, 18.8.2018.) - U Rakovici je vrlo svečano proslavljen blagdan nebeske zaštitnice ove župe, sv. Jelene Križarice. U prepunoj župnoj crkvi okupilo se više stotina župljana i hodočasnika, a misu je u suslavlju desetak svećenika među kojima domaćina don Gorana Antunovića kao i slunjskog dekana mons. Mile Pecića i profesora na Riječkoj teologiji, inače domaćeg sina dr. Richarda Pavlića predslavio čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini Josipa Šimatovića.


Vlč. Šimatović blagdansku homiliju bazirao je na nedjeljnom čitanju „pođe li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe.“ Iako je Isus svojim učenicima govorio o patnjama koje ga čekaju, oni su na čelu s prvakom Petrom Isusa odgovarali od moguće žrtve rukovodeći se prvenstveno ljudskom odnosno svjetskom logikom. Danas nažalost mnogi tako razmišljaju, a križ nije roba koja se prodaje. Želimo život bez patnje i križa, zašto onda slijediti Isusa, pitaju se neki? No, ako zastanemo ispod brda, nikada nećemo spoznati Isusa, samo raspeti Mesija otkriva i pobjeđuje grijeh i smrt. Mi s druge strane želimo superboga koji će nas osloboditi svake patnje i nije nam prihvatljiva snaga križa. Samo s križem se možemo suočiti sa svojim patnjama i slabostima i time spoznati dubinu vjere, zaključio je propovjednik te poručio da je ovaj blagdan prilika da preuzmemo svoj križ.
Svim dionicima slavlja koji su pripomogli njegovoj organizaciji, zahvalio je župnik don Goran kao i subraći svećenicima. Za sve sudionike slavlje zajednički ručak su osigurala lovačka društva iz Rakovice, Saborskog i Drežnik Grada.

Tags: Rakovica, Sv.Jelena Križarica

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice