„Domoljublje u Lici - Domovini na dar“

Srijeda, 10. 10. 2018.

Biskup Mile Bogović koji je po svom znanstvenom habitusu povjesničar prezentirao je najznačajnije događaje koji su prethodili dolasku Hrvata u ovaj dio Europe, kao i najznačajnije događaje i godine koji su prethodili stvaranju današnje suverene i neovisne hrvatske države kada su današnje generacije konačno dosanjale višestoljetni san o slobodi i neovisnosti Domovine, tako da Hrvati za svoju sudbinu više ne moraju pitati Beč, Peštu ili Beograd.
„Nakon propasti Zapadnog rimskog carstva nastojalo se stvoriti neko novo zajedništvo naroda a na dio tog prostore dolaze Hrvati. Jedna država javlja se od Korane prema jugu a druga prema sjeveru. Ova južna s Bornom oslonila se na onu silu koja će poslije obnoviti Zapadno carstvo – na Franke. Ta država je svoje središte iz Gacke premjestila bliža mora u Dalmaciju. Ona se javlja najprije kao kneževina a od Tomislava, ona je trojedina kraljevina: Hrvatska, Dalmacija i Slavonija. 1102. ujedinjuje se s Kraljevinom Ugarskom, a 1527. obje s Habsburškom monarhijom. Što je trajalo do 1918. kada Hrvatska ulazi u sastav nove države na čelu sa srpskom dinastijom Karađorđevića (SHS i Jugoslavija). 1941. Godine nastaje Nezavisna država Hrvatska. Koja je imala potporu država koje su izgubile rat, pa i nje nestaje, a ostajemo u sastavu Jugoslavije, ali sada komunističke. 30. svibnja 1990. Se ustoličuje nekomunistički sabor nakon što je puknuo je komunistički obruč i Hrvatska ide prema neovisnosti. Cilj srpske politike bio je i prije širenje Srbije a ne samostalnost južnoslavenskih naroda. Pucanje komunističkog obruča Srbija koristi za ostvarenje toga cilja, a Hrvatska za ostvarenje svoga cilja. 25. lipnja 1991. Sabor proglašava samostalnost ali međunarodna zajednica traži 3 mjeseca odgodu. 7. listopada 1991. bombardirani su Banski dvori a dan kasnije 8. listopada 1991. Hrvatska proglašena neovisnost (samostalnost).
Hrvati iz rata izlaze kao pobjednici. Te se 2013. priključuju EU.
Predsjednica gospićkog ogranka Matice hrvatske prof. Ana Lemić priredila je kraći presjek hrvatske domoljubne poezije. Kao i pjesnici Ivan Balen i Goran Jurković te Recitatorska skupina učenika OŠ Lovinac.

  Vijesti - Sve