15 godina papine bule o osnutku Gospićko-senjske biskupije

Ponedjeljak, 25. 5. 2015.

Svečanost je održana u katedrali Navještenja BDM simbolički na blagdan Marije Majke Crkve.
Na početku misnog slavlja generalni vikar biskupije mons. mr. Tomislav Šporčić pročitao je tekst bule koju je simbolički pokazao kancelar biskupije mr. Marinko Miličević. Biskup Mile Bogović zatim je u svom obraćanju govoreći o blagdanu Marije Majke Crkve ukazao na sličnosti nastanka Crkve i biskupije.

Marija kao Božja izabranica bila je Božja suputnica ali i supatnica, jer svaka žena koja rađa uz bol i patnju time sudjeluje u stvaranju novog života. I nakon patnje njenog sina ostvarila se krajnja pobjeda, nastala je Crkva. Isto se tako bolno rađala hrvatska država kroz povijest baš kao i Crkva u Lici. Od oslobođenja Like od Turaka ideja za nastanak nove biskupije se obezvrjeđivala a čak 17 svećenika je osnutkom nove biskupije htjelo ostati u dotadašnjoj Riječkoj nadbiskupiji a samo se jedna očitovao za novu biskupiju. Ništa se u životu ne rađa lako pa nije niti ova biskupija kao niti kasnije Crkva hrvatskih mučenika, zaključio je biskup Bogović te istaknuo temeljnu teološku premisu, a to je da treba prihvatiti mučne dionice. Svaki vjernik treba prihvatiti dio patnje, žrtve nisu izgubljene u vremenu i prostoru kao što niti Krist nije neki egzibicionist. Prvi kršćani koji su bili redom mučenici postavili su temelje boljeg društva pa je i na nama modernim kršćanima potrebno uzdizati taj osjećaj, zaključio je biskup Bogović.

Zatim su slijedili prinosni darovi šest dekana, gospićkog mons. Mile Čančara, udbinskog mons. mr. Tomislava Rogića, slunjskog mr. Antonija Čuture, otočkog mons.mr. Tomislava Šporčića, senjskog preč. Silvija Milina i ogulinskog preč. Roberta Zubovića koji su prinijeli brojne tiskovine koje su se proteklih 15 godina izdavale u njihovim dekanatima i koje ponajbolje svjedoče o povijesti Crkve u Lici. Uslijedile su zahvale biskupu Bogoviću od strane vjerničkog puka i klera biskupije. Dr. Ante Bežen čestitao je biskupu u ime laika biskupije u velikom doprinosu hrvatskoj državnoj i crkvenoj povijesti. Deset godina nakon izlaska iz Jugoslavije i pet godina nakon Domovinskog rata Crkva je brzo reagirala i solidarizirala se s mladom državom. Osnovala se nova biskupija u cilju snaženja veza hrvatskog sjevera i juga čime se doprinijelo ne samo crkvenom nego i nacionalnom napretku zemlje. Nakon pola stoljeća isključenosti Crkve u vremenu komunizma nova biskupija pridonijela je duhovnoj obnovi naroda. Biskup Bogović kao čuvar i argumentirani branitelj nacionalnih vrijednosti primjer je snažne uloge osobe u povijesti. Rektor katedrale i gospićki župnik i dekan mons. Mile Čančar pozdravio je biskupa u ime klera, a pozdrave je prenio i brojnim predstavnicima državnih vlasti i ustanova.

Nakon misnog slavlja održano je primanje biskupa Bogovića u ordinarijatu za predstavnike političkog i javnog života grada Gospića i Ličko-senjske i Karlovačke županije. Ličko-senjski župan Milan Kolić nakon nastanka republike Hrvatske stvaranje Gospićko-senjske biskupije nazvao je najvažnijim dobitkom za Gospić i Liku. Karlovački župan Ivan Vučić se sjetio vremena pred 15 godina kada je kao tadašnji gradonačelnik Ogulina lobirao za sjedište nove biskupije. Bilo mu je jasno da na golemom prostoru između Rijeke i Bihaća, te Zagreba i Zadra nema biskupijskog središta. Nakon što je tadašnji papa Ivan Pavao II izabrao Gospić, a biskup tu odluku pojasnio, bili su jasni crkveni i nacionalni interesi. I kao skori biskup u miru, bit ćete uvijek naš biskup zbog svega što ste učinili za svoj narod u duhovnom i nacionalnom smislu, gradnjom Crkve hrvatskih mučenika, aktivnostima u Odboru za martirologij, a vjerujem da ćete i ostvariti projekt gradnje svehrvatskog groba, zaključio je župan Vučić. Biskupa Bogovića na kraju je pozdravio gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić zahvalivši mu na podršci za očuvanje života u Lici.


Na kraju je biskup Bogović podijelio zahvalnice onima koji su pomogli u rastu mlade biskupije. Gradu Gospiću je zahvalio na zgradi ordinarijata, Karlovačkoj županiji na stalnoj brizi prema biskupiji, kao i gradonačelnicima s kojima je bila najbolja suradnja tamo gdje ima najviše vjernika. Svi gosti tom su prilikom dobili nadopunjenu monografiju Gospićko-senjske biskupije koja je izdana povodom 10. obljetnice biskupije s dodatkom povodom 15. obljetnice.

  Vijesti - Sve