Argumenti HKR-a o formaciji mladih u Crkvi

Utorak, 10. 10. 2023.

Argumenti HKR-a o formaciji mladih u Crkvi

Kako mlade animirati za dolazak u Crkvu i na kateheze, kako ih zadržati u Crkvi nakon krizme, zašto sudjelovati u biskupijskim projektima te koja je važnost Susreta hrvatske katoličke mladeži i što nam za susret mladih iduće godine sprema Gospićko-senjska biskupija neka su od pitanja o kojima su govorili gosti Argumenata 10. listopada.

Voditeljica formacije animatora u Varaždinskoj biskupiji Lea Miloš pojasnila je da su župni animatori most koji spaja mlade sa župom i župnikom: “Sama formacija sastoji se od pet vikend susreta u kojima s mladima obrađujemo teme o antropološkom i duhovnom identitetu te o tome tko je zapravo animator unutar svoje župne zajednice i Crkve. Glavni cilj samoga projekta je da mladi rade za mlade te da im daju praktične alate za rad s drugim mladima u njihovim župnim zajednicama. Idealna dob za sudjelovanje u tom projektu je krizmanička dob i srednja škola, dok su mladi još u svojim župama i prije nego što odu na fakultet.”

Kancelar Gospićko-senjske biskupije i član biskupijskog Odbora za Susret hrvatske katoličke mladeži vlč. Mišel Grgurić naglasio je da se za Susret u svibnju sljedeće godine pripremaju još od Susreta u Bjelovaru: “Prije malo više od godinu dana, kada je prihvaćen križ Susreta mladih u Bjelovaru, mi smo odmah osnovali Odbor. Već je osmišljen i logo i geslo Susreta ‘Raduj se za svoje mladosti’, majice i misno ruho, izrađene su aplikacije za prijave volontera te za prijavu mladih, a u fazi izrade je i službena web stranica Susreta. Ovih dana smo u javnost pustili i službenu molitvu za uspjeh Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će u Gospiću biti održan 4. svibnja iduće godine.”

Josip Matezović iz Ureda za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije dodao je da je i u njihovoj mjesnoj Crkvi proces formacije mladih isti kao i u drugim biskupijama, ali i izdvojio više inicijativa koji su se pokazali jako dobro prihvaćeni i koji zaista mijenjaju živote mladih koji dođu na takve susrete. “Imam iskustva s 15 godina nadbiskupijskoga Križnog puta mladih gdje me – svake godine – mladi iznova iznenade susretima, pitanjima i svojim pristupom. Meni osobno, taj križni put mladih je duhovno najjači i najsnažniji. Ali i nadbiskupijski susreti za mlade su isto tako bili jako dobri. Stvar je samo organizacije, odnosno sve to treba dobro osmisliti, potom organizirati i na krjau provesti. Za tako nešto trebaš imati ekipu ljudi koji to razumiju i koji to žele stvarati.”

Lea je pojasnila povezanost župnih animatora sa životom biskupije: “Kao animatori koji prođu program ‘Mladi za mlade’, mladi su najprije pozvani sudjelovati u svojoj župi. Dakle, župa je prvotna zajednica koja je najvažnija i u kojoj su pozvani djelovati. Na biskupijskoj razini animatori su ispomoć kod određenih biskupijskih događanja, poput Križnoga puta, Holywina ili Marija festa u Molvama. Animatori se stavljaju na službu biskupiji, pa vode rad u malim grupama ili neke igre.”

Vlč. Grgurić naglasio je važnost župnih kateheza u odgoju vjere, i mladih i odraslih: “Župna kateheza su neka težnja prema savršenijem odgoju, ne samo mladih nego i odraslih. Ali ključ se nalazi u obiteljima! Obitelji su Crkve u malom i otamo sve kreće. Tamo se trebaju dati temelji vjere a, nažalost, znamo da u mnogim obiteljima tih temelja nema. Ponekad se pojavi i dijete koje će biti odgajatelj u vjeri svojim roditeljima. U mnogim takvim slučajevima se vidi uspjeh, jer roditelji ne mogu ostati ravnodušni kada ih njihovo dijete katehizira. Mladima često kažem da ono što ja kao svećenik mogu učiniti, oni ne mogu, ali i da ono što oni mogu učiniti – ja ne mogu. Primjerice, nakon studentske večeri srijedom ili petkom, mladi izlaze van i tamo mogu doći upravo do onih koji možda nikada nisu bili aktivni u Crkvi, ali upravo njih su doveli natrag u Crkvu.”

tekst je preuzet s Informativne Katoličke Agencije

Video galerija

Argumenti - 10.10.2023. - Kako animirati i formirati mlade u Crkvi?

  Vijesti - Sve