BDIJENJE U SVETIŠTU MAJKE BOŽJE OD KRASNA

Ponedjeljak, 15. 8. 2022.

BDIJENJE U SVETIŠTU MAJKE BOŽJE OD KRASNA

BDIJENJE U SVETIŠTU MAJKE BOŽJE OD KRASNA

Proslava svetkovine Velike Gospe u svetištu Majke Božje od Krasna započela je 14. kolovoza 2022. u 17 sati pobožnošću Križnog puta (Tomislava Ivančića)koju je predvodio preč. Nikola Turkalj. S raznih strana stizali su hodočasnici: iz Gospića, Otočca, Perušića, Ličkog Osika, Kosinja, iz župe Viškova u Rijeci… Ispovijedalo je više od deset svećenika, među kojima i nadbiskup riječki, domaći sin iz Krasnog Ivan Devčić. Nakon Križnog puta formirana je procesija iz svetišta prema vanjskom oltaru.
Nakon križa mladi su u narodnim nošnjama nosili kip Gospe Krasnarske. Pratili su ga svećenici: Stipe Zeba, Mišel Grgurić, Tomislav Šporčić, Richard Pavlić, Andrija Kekić, Petar Jurčević koji su koncelebrirali, a sv. misu predvodio je generalni vikar Marinko Miličević koji je i propovijedao. Tema propovijedi bila je Blažena Djevica Marija uznesena na nebo dušom i tijelom, Marija posrednica milosti obraćenja napose molitvom sv. Krunice. Istina Marijina uznesenja proglašena je 1. studenoga 1950. g. u Apostolskoj konstituciji „Silno darežljivi Bog“, ali toj istini prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo. O Marijinom uznesenju na nebo pisali su mnogi sveci. Sjetimo se da Gospodinova Majka kaže učenicima: „Što god vam rekne, učinite.“ Iv 2,5) Taj Marijin savjet postaje za nas spasonosan. Hoće reći: „Opslužujte riječi moga Sina i bit ćete sigurni, ići ćete putem spasenja.“ Na vrhuncu svoga predanja na križu, Evanđelje nas ovako izvješćuje: „Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika koga je ljubio, reče majci: 'Ženo, evo Ti sina!' Zatim reče učeniku: 'Evo Ti majke.' I od toga časa uze je učenik k sebi.“ (Iv 19,25-27). „Raspeti Isus uspostavlja nove odnose ljubavi između Marije i kršćana“, riječi su pape Ivana Pavla II. Trebamo poslušati Isusove riječi i uzeti k sebi Mariju za svoju majku. Uvesti je u naše domove, naše obitelji, u naša srca. Kada to učinimo, bit ćemo potpuno zaštićeni i ona će nas oblikovati na sliku svoga Sina. Na što nas Gospa potiče? Uvijek nas potiče da živimo u milosti i na molitvu, posebno molitvu sv. krunice. Molitva krunice pribavlja snagu Duha Svetoga onome koji moli. Sv. Ivan Pavao II: „Bog po svome Duhu djeluje posebno u povijesti Božjeg naroda onda kada shvati da se ne možemo ponovno uzdići svojim silama.“
Zaključci svetaca o učincima sv. krunice:
1. Obara đavolska uporišta! Ova molitva izgovorena u ljubavi obara sotonina uporišta u životu nekoga člana naše obitelji. Takva molitva vjere veže duhove laži te izgoni i same đavle.

2. Razbija duhovnu gluhoću! Gospa čini da oni koji su duhovno gluhi čujuBožju Riječ spasenja i obrate se.

3. Priprema plodno tlo za obraćenje! Srce postaje plodno za Božju Riječ. Osoba odjednom poželi biti bolja, ne zna zašto, kaje se, ispovijeda, odlazi u crkvu.

4. Proizvodi obraćenje na bilo kojem mjestu! Tamo gdje se moli krunica Gospodin će učiniti da se osobe obrate, gdje god se nalazile i u kakvom god stanju bile.

5. Krunica čini apostola! Tamo gdje se moli krunica, rađaju se novi apostoli, nova zvanja. Krunica može pribaviti mir cijelome svijetu!

Sveti Ivan Pavao II.: „Moji prethodnici, a i ja sam, predlagali smo mnogo puta krunicu kao molitvu za mir.“ …Otkriti krunicu znači uroniti u razmatranje otajstva Krista koji je mir naš', koji od dvoga učini jedno; pregradu razdvojnicu, neprijateljstvo razori u svome tijelu.“ (Ef 2, 14)

„Krunica nudi "tajnu"; kako lakše ući u dublju spoznaju Krista. Mogli bismo to nazvati Marijinim putom.“
Propovjednik je završio propovijed „Izvatkom iz Posvete BSM: „Neka se po tebi na Zemlju izlije božansko Milosrđe i neka slatki otkucaj mira ponovno odjekuje našim danima. Okrijepi naša usnula srca, ti koji si živo vrelo nade I vodi nas stazama mira. Amen.“
Pjevao je mješoviti zbor pod ravnanjem Ivana Prpića Špike.
Nakon sv. mise svi su u procesiji pratili vraćanje kipa Majke Božje u svetište, gdje je predvoditelj mise mons. Miličević izložio Presv. Oltarski Sakrament na klanjanje.
s. Robertina Medven

Galerija fotografija

BDIJENJE U SVETIŠTU MAJKE BOŽJE OD KRASNA
BDIJENJE U SVETIŠTU MAJKE BOŽJE OD KRASNA
BDIJENJE U SVETIŠTU MAJKE BOŽJE OD KRASNA
BDIJENJE U SVETIŠTU MAJKE BOŽJE OD KRASNA
BDIJENJE U SVETIŠTU MAJKE BOŽJE OD KRASNA
BDIJENJE U SVETIŠTU MAJKE BOŽJE OD KRASNA
 
  Vijesti - Sve