Biskup Bogović na Stjepanji u Slunju

Petak, 26. 12. 2014.

Koncelebrirali su slunjski župnik mons. Mile Pecić i slunjski dekan i župnik Cvitovića i Lađevca vlč. Antonio Čutura.
U svojoj homiliji biskup je progovorio o novom predstavljanje Boga ljudima, jasnije očitovanom od prijašnjega, u kome svatko može shvatiti kakav je on prema nama. No, postoji u svijetu zloća koja ne govori dobro nego krivo o Bogu. Ona započinje već s prvim čovjekom kome dolazi Napasnik i predstavlja mu Boga koji čovjeku ne želi dobro, koji mu je zavidan.
Drugi je krivi ili loši govor o Bogu da je on nezainteresiran za čovjeka, da je on daleko u svojim visinama. Treći krivi govor o Bogu jest da on i ne postoji. Taj je govor u naše vrijeme dosta prisutan. Rođenjem Sina Božjega u tijelu, Bog se najbolje sam predstavlja tko je on i kakav je u odnosu prema čovjeku. Nije mu zavidan. Želi biti njemu jednak u svemu osim u grijehu., poručio je biskup Bogović a sv. Stjepana prvomučenika nazvao sažetkom Isusova učenja.
Biskup je zatim predstavio Godinu evanđelja u biskupiji za koju svrhu je tiskana sličica ophodnog križa sa četiri evanđeliste iz Senja iz 15. stoljeća. Svaki krak križa označen je simbolom četiriju evanđelista no u sredini je janje koje oduzima grijehe svijeta, jer Bog je blagost a ne nasilnik. Time želimo poručiti da kroz godinu slušamo evanđeliste , kao i sv. Stjepan. Biskup je predstavio i 12-lisni kalendar Hrvatskih mučenika koji za svaki mjesec donosi jednu priču nevino osuđenih na smrt a koji u ti8m trenucima nisu pokazivali mržnju prema svojim tiranima već smirenost i vjeru u Boga.
Na kraju mise biskup je sa svojim pukom tradicionalno zaplesao narodno kolo Janje moje kao pravi izvor pučke predaje, mudrosti i običaja naroda kordunskog kraja.

slunj-stjepanja-kolo

  Vijesti - Sve