Biskup Bogović otvorio Vrata milosrđa u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini

Četvrtak, 31. 12. 2015.

2. Vrata dijele i povezuju dva različita prostora. Koriste se i u simboličkom smislu za prijelaz iz pojedinog vremena u drugo.
Isus je otvorio vrata novoj eri, jer od njega se broje godine;
U vrije današnjeg sveca sv. Silvestra pape zbili su se važni događaji kada je rimski car Konstantin dao Crkvi slobodu, otvorio joj vrata slobode To smo pred dvije godine proslavili u Rakovici gdje je crkva posvećena Konstantinovoj majci sv. Jeleni. To su bila vrata novoj povijesti kršćanstva i svijeta.
Papa Ivan Pavao II: na pragu trećeg tisućljeća pozvao je sve narode da popišu i časte svoje mučenike. Nakon njegova poziva nikla je ovdje Crkva hrvatskih mučenika, o čemu nam govori i njegov kip koji prikazuje papu kako prelazi preko praga novog stoljeća i tisućljeća.
Od njegova spomenika ide traka koja nas vodi kroz veličanstveni i najljepši portal u našoj biskupiji. U crkvi se ta traka pretvara u križ unutar kojega je krstionica kneza Višeslava, simbol našeg ulaska, naših ulaznih vrata u kršćansku zajednicu – u Crkvu. Potom smo došli do središta našeg kršćanskog okupljanja, oltara, koji predstavlja prolaz Kristov kroz žrtvu samoga sebe i otvaranje vrata vječnosti i slave. Za njim su krenuli i brojni naši mučenici: iz Krbave, iz Bleiburga i Križnih putova, iz Vukovara i drugih naših ratišta i stratišta. I oni su se sreći na vratima vječnosti s milosrdnim Božjim licem i ušli u vječnu slavu s Uskrslim.
Na taj put nas sve zove Ivan Pavao II. čiji kip stoji pred vratima ove crkve i svetišta.

3. Svaki Židov je nastojao da bar jednom godišnje uđe kroz vrata hrama u kojemu je na poseban način Bog boravio. Stati na vrata značilo je stati pred lice Gospodnje. Svaki je tada bio ispunjen strahopoštovanjem, odanosti i vjernosti prema Gospodinu. Bio je to i čin zahvalnosti Gospodinu za darove koje su pojedinac ili obitelj primili. S tim osjećajima zahvalnosti stali su Marija i Josip na vrata hrama jer je Marija nosila u naručju utjelovljenoga Sina Božjega. O tom otajstvu govori nam današnje evanđelje.

4. U kršćanstvu nisu toliko važna pojedina vrata. Isus je rekao: Ja sam vrata. Kroza me koji uđu spasit će se! (Iv 10, 9). Tko njegove riječi i njegov primjer nasljeduje, ide pravim i istinskim putem u život, ući će u taj život kroz jedina prava vrata – Isusa krista, koji je put, istina i život. Danas ste dočekani na pragu ovih vrata i poškropljeni blagoslovljenom vodom, išli ste stazom na kojoj je krstionica, koja je za svakoga vrata u Crkvu (krštenje). Ova krstionica je i simbol onih vrata kroz koja je naša narod pred mnogo stoljeća ušao u Crkvu.
Stojeći na vratima novog vremena želim svima vama i svima vašima blagoslovljenu novu 2016. godinu.

Tekst i snimka (dio s otvaranja vrata milosrdja) Zvonko Ranogajec

  Vijesti - Sve