Na Sv.Obitelj u Otočcu otvorena Vrata milosrđa

Nedelja, 27. 12. 2015.

Na početku koncelebrirane svete mise koju je predslavio otac biskup mons.dr.Mile Bogović u zajedništvu s domaćinom mons.Tomislavom Šporčićem i don Jurom Ladišićem , a ceremonijar je bio đakon Mišel Grgurić održan je obred obnove bračnih zavjeta, tako je pet bračnih parova obnovilo bračne zavjete te ih je biskup blagoslovio.

U svojoj homiliji biskup je kazao kako u ozračju Božića danas slavimo Sv.Obitelj. Naša proslava obilježena je otvaranjem Vrata milosrđa na ovoj župnoj i dekanadskoj crkvi Presvetog Trojstva. Nalazimo se, naime u Godini milosrđa koju je proglasio i otvorio papa Franjo. Misao vodilja kroz Godinu milosrđa: Bog je milosrdni otac prema ljudima, i mi trebamo nastojati da sve više u nama prevlada milosrdna ljubav prema našoj braći. Sveti otac preporučuje nama biskupima da u svojim biskupijama odredimo neke crkve s tzv. vratima milosrđa da svi koji kroz njih prolaze dobiju jubilejske oproste. Biskup je odredio da to budu vrata naših dekanatskih crkava, njig 6, i vrata naših svetišta u Krasnu i Oštarijama. Vrata milosrđa već su otvorena u Gospiću, Senju, Slunju, Ogulinu i danas u Otočcu.

Poruka da je Bog milosrdni Otac potekla je iz Presvetog Trojstva. Ljudima je prirođeno da vjeruju u Boga ili bogove, ali kakav je Bog prema čovjeku, nisu imali jasnu sliku. Neki su vjerovali da je on ćutljiv, osvetoljubiv, strog i neumoljiv, odnosno da postoji dobri Bog ali i zli bog koji dobro vidi i posebno pazi da kažnjava ljudska nedjela. Kakav je stavrno Bog Otac prema ljudima pokazao je sam on preko svoga Sina koji je postao čovjekom. Da ljudi dobiju jasnu sliku o tome kakav je Bog prema njima možemo si slikovito predstaviti zamišljenim dijalogom između božanskih osoba. Bog Otac kaže Sinu: Ići ćeš u svijet, postat ćeš pravi čovjek i proći sve prilike i neprilike u kojima se čovjek nalazi i u svakoj prilici i neprilici bit ćeš vjerni svjedok moje ljubavi prema čovjeku. U svemu ćeš imati prisutnost Duha Svetoga koji će te nadahnjivati kako biti takav svjedok. I Sin reče: Ovo idem, Oče, vršiti volju tvoju! I Sin, vječna mudrost, Riječ Očeva, tijelom postade i nastani se među ljudima. Ovih danas slavimo to otajstvo silaska i rođenje Sina Božjega u tijelu ljudskom - istakao je biskup.

Već početku ove Godine milosrđa Bog, milosrdni Otac, po otajstvu ljudskog rođenja svoga sina poziva nas da mijenjamo svoj način hoda prema ljudima, da k čovjeku idemo milosrdnim srcem koji traži načina kako ga spasiti, a ne sa željom da ga osudimo. Taj spasenjski hod nije usmjeren samo k onima koji se na jednaki način odnose prema nama, negi i prema grešnicima, prema onima koji nemaju milosrdno srce prema nama - kazao je biskup. Danas je i blagdan Svete Obitelji i ujedno Dan obitelji. Danas je dan selilaca i izbjeglica. Mi možemo današnje selioce i izbjeglice lakše razumjeti jer smo i mi to bili. Mnogi kažu da naša iseljena Hrvatska nije brojčano manja od domovinske Hrvatske. Mnogi upravo dolaze kućama sa svih strana. To naše zajedništvo u domovini i dijaspori pokazalo se u vrijeme stvaranja hrvatske države. Mnogi su došli ovamo iz te iseljene Hrvatske da brane svoju Domovinu. Drugi su davali novčanu potporu toj borbi. Možemo reći da je samostalna Hrvatska plod suradnje domovinske i iseljene Hrvatske. Ono je dobilo svoju formulaciju pred 25 godina u tzv. Božićnom ustavu 22.prosinca 1990.godine - poručuje biskup.

U cijelom došašću molili smo se sa zabrinutošću i čežnjom da naša država dobije vlast koja voli i narod i državu, koja će naš narod povezati ma gdje se on nalazio. I nakon 25 godina o Božiću strukture vlasti u našoj državi se polako rađaju u znaku povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske, jer mandatar dolazi iz iseljene Hrvatske, iz dijaspore. Molimo se Bogu da se započeti procesi sretno dovrše na dobro svim Hrvatima i svim hrvatskim građanima. Mandatar ima korjene ovdje u Gackoj, on je nasljednik Borne, on je Borna II. mogli bi reći. Daj Bože da ga kao predsjednika Hrvatske vlade možemo pozvati već na Fabijanovo na promociju Gačanskog parka hrvatske memorije. No, još je važnije da se uspostavi most odnosno zajedništvo između iseljene i domovinske Hrvatske. Nadamo se da će naša država konačno preuzeti brigu o iseljenoj Hrvatskoj koja u brojčanom smislu ne zaostaje za domovinskom Hrvatskom. Već preko 150 godina tu vezu je čuvala i gajila uglavnom samo Crkva u Hrvata. Molimo se u duhu one Domjanićeve pjesme:

Če(Ak) bi rekel Božiću, kaj želim si ja,

Rekel bi naj vsakom srca da.

Da bu narod narodu kak i bratu brat,

I da zadovolen bu jemput i Hrvat.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor "Sv.Cecilije" predvođen s.Ljubomirom Lešić i prof.Brankom Bernardi za orguljama.

b4b16

  Vijesti - Sve