Biskup Bogović predvodio misu povodom Dana grada Slunja

Utorak, 6. 8. 2019.

Biskup Bogović predvodio misu povodom Dana grada Slunja

Gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović predslavio je u utorak 6. kolovoza na blagdan Preobraženja Gospodinova misu povodom Dana grada Slunja koji se slavi na dan oslobađanja ovog grada u oslobodilačkoj VRO Oluji. Suslavili su župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić, umirovljeni svećenik mons. Marijan Ožura kao i župnici župa Slunjskog dekanata. Uz brojne predstavnike državnih vlasti misi su nazočili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved , brigadni general Ivan Turkalj, načelnik PU Karlovačke Darko Bratić, zamjenik ravnatelja policije Josip Čelić, karlovački župan Damir Jelić kao i brojni gradonačelnici i načelnici na čelu s domaćim gradonačelnikom Slunja Jurom Katićem.

Mons. Pecić se na početku podsjetio događaja pred 24 godine koji je bio pravo čudo. Dok su svjetski moćnici bili nezainteresirani za patnje Hrvatske, hrvatski branitelji su s krunicama oko vrata oslobodili Hrvatsku i svoj grad Slunj te se vratili u porušene domove. Kroz Slunj danas svakodnevno teče bujica života, zaključio je mons. Pecić.

Biskup Bogović je na početku pojasnio razliku slavljenja svjetovnih i državnih kao i crkvenih blagdana, pri čemu su ovi drugi trajni a ovi prvi ovise o trenutnoj državnoj vlasti i ideologiji. Podsjetivši se na događaj pred 24 godine koji se usjekao u sjećanja svih Slunjana, tada se uz Božju pomoć dogodio veliki obrat, koji kao da se nekima i ne sviđa. Dok smo nedavno obilježavali žrtve prve puške u Boričevcu, neki su još slavili prvu pušku. Mi dana slavimo 6. kolovoz 1995. kada je slunjska pukovnija na čelu s pukovnikom Vladom Katićem ušla u grad nakon 4 godine progonstva i pripreme. Taj nam se dan usjekao u sjećanje , bio je to veliki dan u sklopu velike akcije na kojoj zahvalimo Bogu. Jer, da smo bili poraženi bilo bi brojnih Srebrenica ali i događaja nakon 1945. Danas imamo srećom svoju hrvatsku vojsku i policiju  a naši branitelji su nešto sveto i stalno im treba izražavati čestitke. U mnogim zemljama poštuju se ratni veterani i njima se stalno izražavaju osjećaji zahvalnosti. Dok god se boriš za svoju obitelj i domovinu, radiš sveti posao.

Uz branitelje, potrebni su nam danas dobri zakonodavci svim sredinama. Na koncu, nemojte pitati što je grad Slunj učinio za mene, već se zapitaj što sam ja učinio za njega, zaključio je svoju homiliju biskup Bogović. On je kasnije uz župnika i dekana sudjelovao na svečanoj sjednici gradskog vijeća u kino Sali Pučkog učilišta.

 

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

Biskup Bogović predvodio misu povodom Dana grada Slunja
Biskup Bogović predvodio misu povodom Dana grada Slunja
Biskup Bogović predvodio misu povodom Dana grada Slunja
 
  Vijesti - Sve