Krivi Put: proslavljen blagdan Gospe Snježne

Utorak, 6. 8. 2019.

Krivi Put: proslavljen blagdan Gospe Snježne

Blagdan Gospe Snježne svečano je po tradiciji proslavljen u Krivom Putu, župi iznad Senja u ponedjeljak 5. kolovoza kao blagdan nebeske zaštitnice . I ove godine su se na blagdan  Gospe Snježne okupili brojni Krivopućani iz Hrvatske i inozemstva koji time pokazuju vezanost za svoj rodni kraj i župu koja je početkom prošlog stoljeća imala više žitelja od Senja. Misno slavlje predslavio je ovogodišnji mladomisnik biskupije i po ocu Krivopučanin vlč. Josip Tomljanović, dok je propovijedao gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović. Suslavio je župnik Krivog puta i Senja dr. Richard Pavlić, senjski dekan i župnik Sv. Jurja preč. Silvio Milin, don Tunjo Blažević SDB iz Rijeke i župni vikar Nikola Prša, kao i bogoslov Karlo Špoljarić  iz Perušića. Glazbom je liturgiju uzveličao katedralni zbor iz Senja pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Ivana Prpića Špike.   

              Misno slavlje započelo je prosecijom s kipom Gospe Snježne od mjesnog groblja. „I mi smo kao Marija danas otišli u gorje da proslavimo više blagdana od Gospe Snježne pa do Dana domovinske zahvalnosti, Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja. Dobro je danas se prisjetiti dana pobjede , jer da nismo uspjeli bilo bi u Hrvatskoj raznih Srebrenica a sjećamo se i kako je bilo poraženima 1945. godine.  Zato danas posebno zahvaljujmo braniteljima, čestitajmo im kao što svagdje u svijetu na počasno mjesto stavljaju ratne veterane. Dana slavimo i mladomisnika Josipa Tomljanovića kojem je ovo druga mlada misa jer je po očevoj lozi Krivopučanin, a u Cesarici ga čeka druga sekundacija jer mu je odande majka. Biskup je zatim podsjetio da je njemu Krivi Put bila prva postaja  njegove svećeničke karijere te je iscrpno podsjetio na povijest Crkve i svećeničkih služi u župi, a nakon mise svi hodočasnici su dobili tekst na spomenutu temu. Biskup je posebno istaknuo podatak da je Krivi Put u vremenu od 1900 do 1930 imao oko 5 tisuća vjernika, više nego Senj. Nakon 2. Svjetskog rata i brojnih žrtava te emigracije broj se počinje smanjivati. Nakon što je podsjetio na sve svećenike potekle iz Krivog Puta a posebno je zahvalio Bogu na daru mladomisnika Josipa Tomljanovića te na koncu zahvalio Gospi Snježnoj na pobjedi i hrabrim hrvatskim braniteljima kao i želji da Bog rasvijetli pamet političarima.  

            Domaći župnik Richard Pavlić zahvalio je brojnim župljanima koji su pripomogli da se i ove godine dostojanstveno obilježi blagdan Gospe Snježne a misi su nazočili gradonačelnik Senja Sanjin Rukavina, njegov zamjenik Jurica Tomljanović kao i predsjednik gradskog vijeća Željko Tomljanović.  

 

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

Krivi Put: proslavljen blagdan Gospe Snježne
Krivi Put: proslavljen blagdan Gospe Snježne
Krivi Put: proslavljen blagdan Gospe Snježne
Krivi Put: proslavljen blagdan Gospe Snježne
 
  Vijesti - Sve