Biskup Bogović predvodio slavlje Male Gospe u Boričevcu

Subota, 3. 9. 2016.

Biskup je u propovijedi vezano na blagdan Male Gospe progovorio o veličini malenih. Isus je govorio da trebamo biti kao djeca, inače nećemo ući u kraljevstvo nebesko. To, dakako, ne znači da ne smijemo odrasti nego da ne odbacimo neke osobine koje su kod djeteta jer one su uvijek uvjet rasta i napretka. Djeca su spremna slušati, učiti, ne zatvoriti se nego biti otvoren prema okolini, čitati je; ona su svjesna da nisu sami sebi dostatni nego da im je potreban drugi. Neki brzo postanu veliki, nikoga ne slušaju i nitko im nije potreban.
Na dijete se prenosi sve što je mu je potrebno za život, iskustvo i znanje starijih. I to onih koji mu žele dobro. Zato roditelji paze da dijete ne upadne u loše društvo. Sv. Ana prenosila je sve blago prošlosti na Mariju; raste se samo iz zdravog korijena. Od koljena do koljena prenošena je poruka spasenja. Opasni su oni koji ne čitaju povijest nego s njima ona započinje. Povijest ne počinje ni 1945. ni 1991.
Uvijek je važno sačuvati na putu ono bitno. Boričevljani su malo toga mogli ponijeti 1941. Najvažnije je sačuvati živu glavu. Jedan zatvorenik je uspio pobjeći, ali se vratio po kofer i izgubio glavu. Kad mi je 1942. u bijegu pred partizanima ostala natikača u blatu, mama je viknula: Pusti natikaču! Na prijelazima treba prenositi prave vrijednosti: ne samo novce i zlato nego u prvom redu: običaje, stečevine.
Prekosutra počinje škola, koju opremu dajemo djeci za put u budućnost, zapitao se biskup? Nedovoljno znanje (korupcija ima izvor kod ljudi znanja): radne navike, poštivati čovjeka. Oni koji su vodili djecu i starce u Dabinu jamu smatrali su da su ne samo nevrijedni nego i štetočine, gnjide, uši koje treba uništavati. Škola je pokazatelj vrijednosnog sustava: društvo znanja može biti društvo bez osjećaja za potrebe zajednice. Svijet je pun gomila znanja koja se koriste protiv čovjeka. Znanje često puta koristi kako nadjačati drugoga, a ne kako pomoći drugome. Kako koristiti, najbolje se uči u obitelji. Ne zatvarati nego ojačati obiteljske škole, zaključio je biskup Bogović svoju homiliju.

  Vijesti - Sve