Katehetski dan pred novu nastavnu godinu

Subota, 3. 9. 2016.

Želeći vjeroučiteljima posvijestiti njihovo vjerničko svjedočenje i posebno poslanje u Crkvi koje imaju, Biskup je, između ostalog, rekao: „Biti vjeroučitelj nije samo neka obična služba, neko obično radno mjesto. To je Božji poziv. Bog vama povjerava sebe. Vi ste Božji svjedoci djeci kojoj govorite o Bogu. Vaš glavni zadatak nije prenijeti djeci informacije o Bogu, o kršćanskom nauku, nego im biti Božji predstavnici, omogućiti im da po vama iskuse Božju ljubav prema njima.“

Nakon sv. ispovijedi slijedila je sveta misa koju je također predvodio biskup mons. Križić u koncelebraciji sa župnikom mons. Milom Čančarom, predstojnikom Katehetskog ureda preč. Nikolom Turkaljem, kancelarom biskupije preč. Marinkom Miličevićem, vlč. Mišelom Grgurićem i svećenicima vjeroučiteljima. Pjevao je zbor vjeroučitelja pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića.

Biskup je u propovijedi tumačio evanđelje o Zakeju. Znamo kako se Zakej popeo na smokvu da bi vidio Isusa. Isus ga poziva da brzo siđe. Bog barem ima vremena, obrazložio je Biskup, ali kada vidi da je trenutak spasenja vrlo povoljan za neku osobu, jako žuri... Problem je odgađanje obraćenja i promjene života. Riječ 'kasnije' je trajna napast u našem životnom hodu. Uvijek se lako prevarimo misleći da će kasnije biti puno lakše, a zapravo, je puno teže jer zlo se više ukorijeni. Potrebno je odgovoriti na milost određenog časa. Ako ne, možda promjene neće nikada biti.“

Nakon sv. mise, u dvorani biskupije Biskup je pozdravio prisutne vjeroučiteljice, vjeroučitelje, predstojnika Katehetskog ureda preč. Nikolu Turkalja i predavačicu s. Valentinu Mandarić te izrazio priznanje za njihov rad i podijelio vjeroučiteljima 17 kanonskih mandata. Potom je predavanje na temu: Vjeronauk – povlašteno mjesto susreta i dijaloga, održala dr. sc. č.s. Valentina Mandarić, izv. prof. Među karakteristikama dobrog vjeroučitelja naglasila je da će dobar vjeroučitelj prezentirati sadržaj tako da se vjeroučenici susretnu s njime, da ih pokrene iznutra. Vjeroučitelji trebaju biti svjesni da su u školi, u zbornici jedini posrednici Crkve, evangelizatori, suradnici s roditeljima, osobe koje zrače ljudskošću, susretljivošću, dobrohotnošću, ljubavlju... Pozvani su raditi i na permanentnom obrazovanju, koristiti suvremenu tehniku u nastavi i dr.

Nakon rasprave i odmora održano je prvo stručno vijeće za vjeroučitelje i vjeroučiteljice osnovnih i srednjih škola. Voditeljica stručnog vijeća Ivona Rendulić predstavila je plan i program za šk. g. 2016.-17. te nakon izvješća o radu stručnih vijeća u protekloj godini, pozvala sve vjeroučitelje da iznesu svoja razmišljanja i prijedloge tema u nastupajućoj godini. Na kraju je predstojnik preč. Nikola Turkalj izvijestio o radu Katehetskog ureda.

s. Robertina Medven

  Vijesti - Sve