Biskup Križić na blagdanu Uznesenja Marijina u Brinju

Petak, 16. 8. 2019.

Biskup Križić na blagdanu Uznesenja Marijina u Brinju

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić predslavio je blagdan Uznesenja BDM na nebo u Brinju, župi u Otočkom dekanatu koja taj blagdan slavi kao svoj patron i koji je okupio preko tisuću župljana i hodočasnika. Uz biskupa Križića suslavili su na večernjioj misi u 18 sati domaći župnik Pejo Ivkić, župnik Križpolja, Stajnice i Lipica Juro Marčinković, župnik Švice i brinjski sin Mile Rajković, biskupov tajnik preč. Mišel Grgurić i mladomisnik Krčke biskupije i domaći sin po majci  Kristijan Perović i bogoslov Bruno Lovaković. Liturgijskom glazbom svečanost je uzveličao župni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Josipe Škrtić.

Marija je kroz povijest bila glavna uzdanica našim obiteljima a njezino štovanje i poštovanje vidljivo je i kroz procesiju s njenim kipom, istaknuo je na početku biskup Križić. U svečanoj procesiji oko crkve središtem Brinja sudjelovale su sve udruge s prostora općine i župe, vatrogasci, planinari, lovci, nogometaši članovi KUD-a kao i ŽPV-a koji su nosili kip Majke Božje.

Čovjek od pamtivijeka ima urođenu želju za vječnošću a prema pokojnima izražavamo stalno žaljenje. Što bi inače značilo cvijeće za pokojne ako se ne bi mirili s mišlju da su još s nama. Svijeće koje im palimo na grobovima simbolički pokazuju nadu da im se nije ugasilo svjetlo života jer je Isus svjetlo svijeta. Tko prijeđe s ovoga svijeta s Isusovim svjetlom, neće nikada biti u tami, istaknuo je biskup Križić.  Najsvjetliji primjer takve osobe je Blažena Djevica Marija, uznesena u nebo. Kada joj je anđeo navijestio da će biti začeta po Duhu svetomu, on je otišao a Mariji je preostalo da se bori s raznim sumnjama i da vjeruje u Boga. Imala je Marija brojna iskustva, djeteta u štalici, bijega i progonstva pred moćnicima. Mnoge nejasnoće, no to je nije pokolebalo u vjeri i zato je proglašena blaženom. Mnogi vjernici iskusili su ovakva pitanja a božja šutnja je znak najjače božje blizine. Jer, lako je vjerovati kad je sve dobro, zdravlje, i materijalna situacija. Vjera se vidi kad sve krene naopako. Ako bi čovjek sve razumio, vjera mu ne bi niti bila potrebna. Božji plan ne poklapa se uvijek s našim, a vjera se uči u teškoćama i tamama. Veliki su oni koji zahvaljuju a da nisu ništa dobili. Učinite sve što vam Isus kaže, jer to je temeljni Marijin savjet i nada, zaključio je biskup Križić.

Župnik Brinja Pejo Ivkić koji je zadnjih godina učinio goleme stvari na uređenju pastoralnih sadržaja uz crkvu zahvalio je na koncu svim dionicima proslave i onima koji su tome pomogli u pripremi.

 

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

Biskup Križić na blagdanu Uznesenja Marijina u Brinju
Biskup Križić na blagdanu Uznesenja Marijina u Brinju
Biskup Križić na blagdanu Uznesenja Marijina u Brinju
Biskup Križić na blagdanu Uznesenja Marijina u Brinju
 
  Vijesti - Sve