Proslava svetkovine Velike Gospe u svetištu Gospe od Krasna

Petak, 16. 8. 2019.

Proslava svetkovine Velike Gospe u svetištu Gospe od Krasna

Riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić predslavio je blagdan Uznesenja BDM u središnjem marijanskom svetištu Gospićko-senjske biskupije Krasnom, u suslavlju dvadesetak svećenika Gospićko-senjske biskupije i Riječke metropolije, među kojima mjesnog biskupa  Zdenka Križića, biskupa u miru Milu Bogovića i čuvara svetišta Stipu Zebu. Blagdanu Marijina uznesenja na nebo nazočilo je oko sedam tisuća vjernika među kojima brojnih hodočasnika koji su za susret s Gospom prepješačili i preko 100 kilometara da bi došli u ovo Marijino svetište u srcu Velebita.

Ovo je posebno svetište na gori, jer je i Isus na gori doživio preobraženje. I nama je ova sveta gora poziv na preobraženje da jače doživimo Boga. Na ovoj gori uz ovo svetište rasla je i vjera i svećeničko zvanje nadbiskupa Devčića, poručio je na početku domaćin, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Propovjednik nadbiskup Devčić je poručio na početku da se Marija ovdje ukazala više puta pred više stoljeća te nas je okupljala i okretala na pravi put oslobođenih grijeha i čista srca.

Govoreći o Marijinim blagdanima,  u svijesti naroda najviše se slavi njeno uznesenje u nebo koje okuplja hodočasnike i stvara molitveno i pokorničko ozračje. Glavna je nakana hodočasnika pokloniti se Mariji i zatražiti njenu nakanu za svoju obitelji ali i domovinu. Velika Gospa i uznesenje su pojmovi istog sadržaja koji znače njen odlazak u nebo. Odlazak Marije, rođene bez ljage istočnog grijeha kojeg su učinili naši praroditelji . Marija je poput našeg genijalnog umjetnika Julija Klovića najveća u najmanjem. Marija je najveća u služenju Bogu, raspršuje umišljene i gladne daruje dobrima. Po tome je ona prava revolucionarka, ali uz Boga a ne protiv njega. Uvijek je na strani malenih i skromnih, i strana joj je svaka umišljenost i oholost. Ona je nova Eva, majka novog potomstva, zaključio je nadbiskup Devčić  te podsjetio na dogmu pape Pia XII. od 1. studenog 1950. o bezgrešnom Marijinom začeću. Marijino tijelo nije bilo podvrgnuto raspadanju i uzneseno je voljom Božjom, dok je Isus uznesen svojom voljom, zaključio je svoju homiliju nadbiskup Devčić.

Kod prinosnih darova predstavnik  Udruge specijalne policije Domovinskog rata Ajkule iz Rijeke je prinio svijeću  rezbariju u drvetu s likom BDM, predstavnik PU Ličko-senjske sliku sv. Jurja, a poklon su prinijeli i hodočasnici iz Viškova i Srdoča. 

Čuvar svetišta vlč. Stipe Zeba zahvalio je na kraju svim dionicima koji su pridonijeli uspješnosti proslave te je pohvalio grad Senj koji je pokrio troškove  izrade projektne dokumentacije uređenja svetišta sa čijim radovima bi se krenulo naredne godine. Pohvalio je hodočasnike predstavnike Udruge specijalne policije Domovinskog rata Ajkule iz Rijeke koji se devetu godinu u 7 dana prepješačili 250 km po Velebitu, te 15. hodočašće župljana s Viškova kojima su se ovaj puta pridružili i Srdoči i koji su u 3 dana prepješačili 120 km.  Osim toga hodočastilo se tradicionalno iz Gospića, Otočca, Udbine, Korenice, Brinja, Senja i Otočca, kao i dva busa branitelja iz Zagreba, udruge Tigrova. Na koncu je najavio proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini 14. rujna.    

Pjevanjem je svečanost liturgiji dao združeni zbor pod ravnanjem Ivana Prpića Špike i uz orguljsku pratnju s. Cecilija Pleša, a kao solisti su nastupili akademski umjetnici Aljoša i Ivana Tanovitski.    

 

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

Proslava svetkovine Velike Gospe u svetištu Gospe od Krasna
Proslava svetkovine Velike Gospe u svetištu Gospe od Krasna
Proslava svetkovine Velike Gospe u svetištu Gospe od Krasna
Proslava svetkovine Velike Gospe u svetištu Gospe od Krasna
Proslava svetkovine Velike Gospe u svetištu Gospe od Krasna
 
  Vijesti - Sve