Biskup Križić predvodio proslavu sv. Terezije Avilske u Bjelovaru

Četvrtak, 17. 10. 2019.

Biskup Križić predvodio proslavu sv. Terezije Avilske u Bjelovaru

Svetkovina sv. Terezije Avilske zaštitnice Bjelovarsko-križevačke katedrale proslavljena je u utorak 15. listopada svečanim Euharistijskim slavljem koje je u Bjelovarskoj katedrali predvodio gospićko-senjski biskup mons. mr. Zdenko Križić. Misu je slavio u zajedništvu s mjesnim biskupom Vjekoslavom Huzjakom, članovima biskupijskog ordinarijata i svećenicima biskupije. U slavlju sudjelovali su uz biskupe, svećenike, đakone, redovnice, vjeroučitelje, bogoslove, sjemeništarce i mnogi članovi Crkvenih pokreta i udruga s prostora biskupije te mnogi vjernici grada Bjelovara.

Upućujući izraze dobrodošlice sudionicima slavlja biskup Huzjak sa osobitom zahvalnošću pozdravio je predvoditelja slavlja biskupa Križića, a s jednakom srdačnošću i zahvalnošću pozdravio je okupljene svećenike, dijecezanske i redovničke, a župniku katedralne župe sv. Terezije Avilske Branku Freslu i svim župljanima čestitao je svetkovinu njihove Nebeske zaštitnice.
Dobrodošlicu je uputio đakonima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima te članovima tri bratovštine prisitigle iz župa sv. Barbare – Rude i sv. Leonarda – Kotari pod vodstvom vlč. Darka Banfića.

Uvodeći u misno slavlje biskup Križić zahvalio je biskupu Huzjaku na pozdravu te izrazio radost što sa okupljenim vjerničkim mnoštvom može biti dio slavlja u čast sv. Terezije.

U svojoj homiliji biskup Križić osvrnuo se na lik sv. Terezije Avilske kao velike moliteljice i iz svog velikog iskustva, budući da je član karmelskoga reda i voditelj mnogih duhovnih vježbi tijekom svoje svećeničke i redovničke službe, progovorio je o specifičnosti molitve u kršćanskome životu nadahnut duhovnim spisima sv. Terezije i njenim molitvenim iskustvima. Naglasio je da je molitva istinski susret sa živim Bogom te da po molitvi čovjek nastavlja životni hod sa obnovljenim entuzijazmom. Sv. Terezija znala je reći: „Kada moliš, budi svjestan da si u Božjoj prisutnosti!“ to je, ističe mons. Križić, prvi korak za kvalitetnu molitvu i duhovni život. Ponekad vjernici, nastavlja biskup, imaju određenu skepsu o vrijednosti molitve – da li me Bog uopće čuje?; da li zna što mi je potrebno?! Razjašnjavajući tu problematiku, predvoditelj slavlja jasno je okupljenom mnoštvu ustvrdio: „Kada čovjek moli, Bog mu se približava na poseban način i upravo ta Božja blizina, koja je sv. Tereziju učinila bliskom ljudima i osjetljivom na njihove potrebe, istodobno sjedinjuje molitvom molitelja sa molitvom Crkve i daje mu znak svoje blizine“, zaključuje propovjednik.

Nakon zahvalne riječi domaćeg biskupa predvoditelju slavlja i svim nazočnima, primivši prigodan poklon, biskup Križić je na sve njih zazvao Božji blagoslov.

Pjevanje je predvodio Katedralni mješoviti zbor pod ravnanjem voditeljice Ivane Matkov i orguljaškom pratnjom Marka Đurakića.

 

tekst i fotografije: Bjelovarsko-križevačka biskupija

Galerija fotografija

Biskup Križić predvodio proslavu sv. Terezije Avilske u Bjelovaru
Biskup Križić predvodio proslavu sv. Terezije Avilske u Bjelovaru
 
  Vijesti - Sve