Biskup Križić u Švedskoj predvodio svehrvatsko hodočašće sv. Brigiti

Subota, 26. 5. 2018.

Biskup Križić slavio je misu sa svećenicima misionarima u Švedskoj, rektorom hrvatskih misija i kancelarom biskupije Stockholm mons. Stjepanom Biletićem, vlč. Vladimirom Švendom, vlč. Mladenom Vukom i vlč. Dragom Ćumurdžićem. Pri oltaru je služio i stalni đakon Tomo Knežević. Među hodočasnicima je bilo i Šveđana, Slovenaca, Albanaca i Poljaka, a nazočni su bili i diplomatski predstavnici Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine.
Na početku mise mons. Biletić rekao je da je Švedska postala druga majka Hrvatima koji ondje žive. Istodobno se u Švedskoj Božja riječ sve manje tumači premda je zemlja puna kršćanskih simbola. Hrvati moraju i u tom okruženju sačuvati svoju vjeru kako ne bi „gluhi i nijemi svojim putem lutali", kao što stoji u pjesmi 107 iz pjesmarice „Slavimo Boga", rekao je mons. Biletić.
Misa je završena zajedničkom molitvom na grobu svete Brigite – velike i poznate Europske svetice. Uz molitvu je grupa „Slavonske Lole" izvela pjesmu „Cesta".
U Vadsteni je sv. Brigita (šv. Birgitta) krajem XIV. Stoljeća, po vlastitim nacrtima, dala izgraditi velebnu crkvu koja i danas izaziva divljenje brojnih vjernika, hodočasnika, turista i posjetitelja. U velikoj Brigitinoj crkvi pohranjene su i relikvije ove velike i poznate svetice.

  Vijesti - Sve