Biskup Milovan predvodio proslavu sv. Marka Križevčanina u Skradniku

Subota, 7. 9. 2019.

Biskup Milovan predvodio proslavu sv. Marka Križevčanina u Skradniku

U nedjelju 8. rujna održana je u Skradniku, filijali župe Oštarije svečana proslava naslovnika njihove kapele i Dobrotvornog podupirajućeg  društva Sv. Marka Križevčanina koja je ove godine bila u znaku 400. obljetnice mučeničke smrti sv. Marka Križevčanina. Misu je predslavio porečko-pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan  u suslavlju mjesnog župnika Oštarija i Cerovnika i čuvara svetišta Gospe od Čudesa popa Ante Luketića kao i svećenika Porečko-pulske biskupije vlč. Gorana Levaka. Glazbom je misu animirao župni zbor Oštarija uz vodstvo i orguljsku pratnju Franje Puškarića. Misno slavlje uzveličalo je više stotina vjernika,među kojima brojnih hodočasnika kao i dobrovoljnih podupirajućih društava iz Ogulina i okolice, Sv. Josip iz Žegar-Podvrha,  Sv. Roka iz Lomosta, DPD  Uzašašće Isusovo iz Cerovnika, Sv. Ivan Pavao II. iz Oštarija, mjesnog DPD Sv. Marka Križevčanina iz Skradnika kao i članova KUD-a Tounjčica iz Tounja.

              Biskup Milovan se s radošću i sjetom prisjetio dana kada je kao bogoslov dolazio na prostor tadašnje župe Oštarije kojom je kao i Ogulinom upravljao župnik i biskup Riječko-senjski Josip Pavlišić.

Mučenici su nam uvijek svojom hrabrošću bili izazov, počevši od sv. Marka Križevčanina, preko bl. Alojzija Stepinca pa do našeg istarskog mučenika Miroslava Bulešića. Marko Križevčanin nam je ostao u sjećanju kao veliki heroj duha koji je 1619. godine bio uhićen od kalvinske vojske te mučen zajedno sa subraćom isusovcima  Stjepanom Pongráczom  Mađarom i i Poljakom Melkiorom Grodzieckogim, te na kraju u mukama ubijen jer je ostao vjeran Papi i Vatikanu. Sveti Marko Križevčanin bio je mučenik kršćanskog jedinstva . Osim toga bio je ravnatelj sjemeništa u Trnavi gdje su naši nogometaši neki dan odlično odigrali utakmicu protiv domaćina i pobijedili 4:0. Marko je rođen u Hrvatskoj koja je tada bila svedena zbog turskih osvajanja na „ostatke ostataka“ a ostali dio Austro-ugarske monarhije bio je izložen vjerskim sukobima. Marka je beatificirao veliki i sveti papa Ivan Pavao II. 2. srpnja 1995 u Košicama. On je trajni spomen na tvrdoću i dosljednost duha kakva je bila prisutna u tri prva stoljeća Crkve. Fenomen mučeništva prati Crkvu od njenih prvih dana pa do danas, pa ih imamo i u modernom dobu, od Maksimilijana Kolbea pa do naših Stepinca i Bulešića koji su bili heroji duha i ljubavi. Mučenici su nam i pokazatelj da samo uz teškoće i patnju sazrijevamo, zaključio je biskup Milovan te aktualizirao tu tvrdnju spoznajom da  nogometaši pokazuju vještinu koja je posljedica brojnih napora treniranja, a to vrijedi i za učenike pred skori početka školske godine da se samo uz trud mogu postići rezultati.

Zatim je slijedio nastup KUD-a Tounjčica, nakon kojeg se održao još jedna važan događaj. Biskup Milovan blagoslovio je novu zastavu društva. 

Kako je istaknuo župnik  Luketić nova zastava društva ima simboličko značenje. Uz lik Presvetog srca Isusova ističu se godine 1902 i 1999.  1902. godine osnovano je Dobrotvorno podupirajuće društvo sv. Stjepana  kao preteča kasnije osnovanog Caritasa a koje je imalo posebno značajnu ulogu u vrijeme i nakon Prvog svjetskog rata.  1999. godina je značajna jer je tada društvo sv. Marka obnovljeno od strane tadašnjeg župnika Bogdana Zovića.  Na drugoj je strani lik sv. Marka Križevčanina s 2019. godinom kada je zastava napravljena i blagoslovljena, na 20 obljetnicu djelovanja društva. Skradnik je danas filijala župe Oštarije sa 100 obitelji i 300 župljana vrlo dinamičnog života.

Biskupu   Milovanu zahvalio je predsjednik društva Ivica Franjković te mu u znak zahvale uručio fotografiju sv. Marka Križevčanina.

 

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

Biskup Milovan predvodio proslavu sv. Marka Križevčanina u Skradniku
Biskup Milovan predvodio proslavu sv. Marka Križevčanina u Skradniku
Biskup Milovan predvodio proslavu sv. Marka Križevčanina u Skradniku
Biskup Milovan predvodio proslavu sv. Marka Križevčanina u Skradniku
 
  Vijesti - Sve