Biskup u miru Bogović predvodio slavlje blagdana Male Gospe na Udbini

Petak, 8. 9. 2017.

Čuli smo danas genealogiju od prve obitelji pa do roditelja Blažene Djevice Marije po čemu vidimo da je Isus imao duboke ljudske korijene, što pak vrijedi i za svakog od nas. Marija je prošla rast kao svaki čovjek, a od nje možemo mnogo toga naučiti, da kao maleni možemo rasti. Marija je u sebi imala malenost i u odrasloj dobi kada je slavila i veličala Boga. I kada je postala Velika, Boga je i dalje veličala i bila ponizna. Maloj Gospi posvećene su tri župe u našoj biskupiji, Boričevac, Bunić i Palanka i sve tri su doživjele da u Drugom svjetskom ratu budu uništene. Mi smo danas podigli nove zidine i gradimo živu crkvu što je posebno vidljivo u Donjem Lapcu. Bog je preko križa poručio da ne treba na zlo uzvraćati zlom na svom uskrsnuću je pokazao svoje rane kao najveća odličja. U mrijet za drugoga najveća je odlika a poruka današnjeg blagdana je da cijenimo djela malenih.

"Jadna je veličina mučitelja koji su iza sebe ostavili Hudu jamu, Jazovku ili Dabin vrh koji su si umislili da su bogovi. Mi ne želimo našem narodu snagu da udara na druge. Veličajmo Boga što nam je udijelio milost da smo podigli Crkvu hrvatskih mučenika i stradalnika kojima odajemo počast" - zaključio je biskup Bogović.

Na kraju je blagoslovio novo misno ruho i liturgijsko posuđe koje su Crkvi hrvatskih mučenika donirali supružnici Pihler.

Slijedio je zatim odlazak do vukovarskog križa postavljenog na središtu spomen parka kojeg čini memorijalni zid na koji se postavljaju kameni na kojima je datum i mjesto masovnih stratišta Hrvata kroz povijest i koji se svake godine od strane motociklista prinose uoči proslave Dana hrvatskih mučenika. Na središtu parka dominira replika vukovarskog križa postavljenog na ušću Vuke u Dunav, a koji najbolje simbolizira patnje grada heroja iz Domovinskog rata Vukovara, najsnažnijeg simbola velikosrpske agresije na Hrvatsku. Zadnjih dana završen je posljednji dio parka, postavljanje podloge, tako da je on u svom funkcionalnom smislu završen, dok će se kroz buduće vrijeme dodavati novi spomen kameni.
Biskup Bogović je prilikom blagoslova spomen parka poručio: „Vukovarski križ, spomen kamenje sa stratišta, sve je to uključeno u molitvu da budemo dionici te patnje i milosti.“

udb mala Gospa a

  Vijesti - Sve