Biskupijski susret mladih

Subota, 27. 4. 2013.

Sudionike susreta pozdravio je domaćin, župnik Otočca mons. mr. Tomislav Šporčić poželivši im da ostanu mladi duhom jer je Bog vječno mlad, dok je biskupijski povjerenik za mlade mons. mr. Tomislav Rogić najavio geslo susreta „Vjera te tvoja spasila“. Slijedilo je svjedočenje don Ivana Filipovića, duhovnika zajednice Cenakolo.

„Za mlade je bitno da susretnu Isusa Krista jer onda doživljavaju radost. Na žalost u Italiji je susreo puno tužnih lica zbog ovisnosti i raznih vrsta ludila koji su se odvojili od Krista i ostali bez vjere i radosti. Tuga u očima ljudi pomanjkanje je Boga u njihovim životima. Teško je danas mlade dovesti do susreta s Bogom a da im naše vrijeme ne ugasi vjeru. Isus je bio najveći pedagog u povijesti koji se kosi s danas prevladavajućih trendovima. Imamo li mi danas želju da postanemo sol zemlje i svjetlo svijeta" - zapitao se don Ivan. Da bi mlade doveli do Boga najvažnije je osobno svjedočenje vjere pojedinca a kao svoj presudni momenta je istaknuo Talijana Francesca kroz čije suzne oči i toplu dušu je prema njemu progovorio Isus Krist. Budite jedni drugima svjedoci živog Boga, poručio je don Ivan uz zaključak da su Hrvatskoj najpotrebniji takvi mladi svjedoci.

            Slijedila je sv. misa koju je predslavio Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović u suslavlju 11 svećenika. Biskup je mlade usporedio s probuđenom prirodom u proljeće, ali uz oprez jer proljetni mrazovi prijete te mogu ugroziti cvjetanje. Ako nam se stabla suše, nastaje veliki problem. Čuvajte se teških mrazova i okrenite se svojom djetinjom dušom Bogu. Vjera će nas jedino spasiti, euharistija i patnja, jer bez križa i Kalvarije nema spasenja. Ako se izmičeš od Krista, nećeš spasiti niti sebe niti bližnjega. Biskup je zatim podsjetio na 1700 godina slobode Crkve uz isticanje sramotnih događaja 1945. godine u Gospiću i 1991. godine u Vukovaru kada su razularene strasti dovele do grijeha. Izložite se toplim Božjim zrakama i idite na svoje kalvarije, zaključio je biskup Bogović svoju homiliju.

            Nakon odmora za ručak popodnevni dio nastavljen je kraćim predavanjem biskupa Bogovića u parku crkve Presvetog Trojstva i pojašnjenju 24 kamene statue s likovima iz povijesti Gacke i Hrvatske od kneza Borne i Otočke biskupije pa do novijih vremena. Svaka kamena statua na gornjom strani ima po jedno glagoljsko slovo. Mladi su se zatim u procesiji uputiti do brda Fortice na kome su izmolili pobožnost Puta svjetla, sve popularnijeg vida duhovnosti koje je predvodio domaćin, mons. Tomislav Šporčić.

            Susret je zatim nastavljen u popodnevnim satima u Gackom pučkom otvorenom učilištu gdje su nastupili zborovi mladih biskupije iz Otočca, Ogulina i Gračaca. Zajednica Cenacolo izvela je impresivno skazanje „Iz tame u svjetlo“. Susret je završio u župnoj crkvi Presvetog Trojstva euharistijskim klanjanjem kojeg je predvodio mons. Tomislav Rogić.

  Vijesti - Sve