Biskupijsko pastoralno vijeće - kršćanskom savješću protiv podaničkog mentaliteta

Subota, 19. 11. 2011.

Ovo je druga godina za redom u biskupiji koja je u znaku župne kateheze, istaknuo je biskup Bogović. Odlukom kaptola korizmena hodočašća se od ove godine organiziraju na Udbinu u Crkvu hrvatskih mučenika. Biskup je zatim podastrio statističke podatke u odnosu na razdoblje osnutka biskupije pred 10 godina koji ukazuju na smanjenje broja krštenih i krizmanih dok se povećao broj umrlih. Od 216 sklopljenih brakova prošle godine njih 85 posto prošlo je tečaj za brak. U biskupiji djeluje 48 svećenika, 8 je bogoslova a od ove godine ponovo i dva sjemeništarca. Caritas biskupije nije više osnivač Doma za stare i nemoćne biskup Srećko Badurina u Ogulinu a od građevinskih zahvata završene su CHM, pastoralni centar na Plitvicama, krov crkve u Boričevcu a posvećena je i crkva BL. A.Stepinca u Ogulinu.

Pri HBK osnovana je komisija za martirologij na čelu koje je biskup Bogović a koja će surađivati s Vladinim uredom na pronalaženju, obilježavanju i čuvanju grbova žrtava komunističkog režima nakon 2. svjetskog rata. Cilj je i gradnja svehrvatskog groba a na svima nama je da budemo kooperativni u pronalaženju grobova žrtava komunističkog režima u svojem kraju, istaknuo je biskup Bogović. Novi broj Hrvatske vjernosti polovicom će biti posvećen Crkvi hrvatskih mučenika a polovicom aktivnostima Komisije za martirologij.

Generalni vikar biskupije mons. mr. Tomislav Šporčić je govorio o rezultatima i zadacima u realizaciji godine župne kateheze kao i najboljim načinima njihove artikulacije. Uz župnike i vjeroučitelje značajan je potencijalni udio angažiranih katolika intelektualaca kao i njihovo teološko osposobljavanje i približavanje praksi. Predstojnik Katehetskog ureda vlč. Nikola Turkalj je predstavio novoosnovano Povjerenstvo za župnu katehezu od 6 članova na čelu kojega je mons. Tomislav Šporčić a kojem je cilj što bolje oživotvoriti vjersku pouku i izraditi optimalan plan i program župne kateheze.

Zatim su izvješća o radu u protekloj godini podnijeli članovi Odbora Biskupijskog pastoralnog vijeća. Vlč. Nikola Turkalj u ime katehetskog i građevinskog odbora, mons. Mile Čančar u ime odbora za liturgijsku glazbu, mons. Tomislav Rogić ispred odbora za mlade, mons. Mile Pecić ispred odbora za medije te mons. Tomislav Šporčić ispred odbora za obitelj. Biskup Bogović je na kraju poručio vijećnicima da razvijaju svoju kršćansku svijest i djeluju u svojim sredinama i župama gdje žive. Time bi se donekle razbio kolonijalni i podanički mentalitet koji kod nas caruje. Svi smo pozvani preuzeti odgovornost za župu i krug u kome živimo. To činite u skladu sa svojom savješću, u svojim obiteljima, župama ia radnim mjestima.

  Vijesti - Sve