Blagdan Male Gospe proslavljen u Buniću

Utorak, 8. 9. 2020.

Blagdan Male Gospe proslavljen u Buniću

Blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije svečano je proslavljen u utorak 8. rujna u župi Rođenja BDM u Buniću. Svečano misno slavlje predvodio je župnik Donjeg Lapca vlč. Dino Rupčić u koncelebaciji s generalnim vikarom Gospićko-senjske biskupije mons. Marinkom Miličevićem, kancelarom i biskupovim tajnikom vlč. Mišelom Grgurićem, župnikom Korenice i Bunića mons. Milom Čančarom, župnikom Ličkog Osika preč. Lukom Blaževićem i pastoralnim pomoćnikom u župi Plitvice don Jozom Kajićem, SDB. Pod svetom misom pjevao je župni zbor iz obližnje Korenice.

Propovijednik Rupčić je na početku svoje homilije pojasnio nastanak današnjeg blagdana koji svoje početke ima u Jeruzalemu u 5. stoljeću. Tada je na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća sagrađena crkva na čast Sv. Ane, Marijine majke. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan Male Gospe, najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu.

„Za crkveni kalendar karakteristično je da se za kalendarske spomendane svetaca uzima njihov 'rođendan za nebo', to jest njihov dan preminuća. Postoje samo tri blagdana kada slavimo početak zemaljskog života: Isusovo rođenje na Božić, Rođenje Ivana Krstitelja i Marijino rođenje. Drugim blagdanom slavi se i završetak njihovog života kako se to slavi i kod drugih svetaca. To je braćo i sestre zbog posebne uloge koju su u Božjem djelu spasenja imale ove tri osobe. Ivan je bio zvijezda, Marija jutarnja zora, a Kristovo rođenje sunčev izlazak“.

Propovijednik je potom istaknuo odlike koje rese Marijin život, a to su poslušnost, poniznost i odgovornost.

„Marija je bila poslušna Božjoj volji iako se pitala 'kako će se to zbiti?' Njoj, mladoj djveojci došao je Božji glasnik Gabrijel koji joj je rekao da će začeti i roditiSina Božjega. Njezino začeće ima se zbiti snagom Duha Svetoga. Marija nije previše razmišljala već je znala da treba prihvatiti Božju volju, tj. ono što joj je Bog namjenio od postanka svijeta. Svi se trebamo učiti ovoj Marijinoj poslušnosti. Svi trebamo imati uzor u Mariji kako prihvatiti Božju volju u svome životu. Druga Marijina odlika je poniznost. Poniznost nije samo vanjski izgled pobožnog držanja. Poniznost je nutarnji stav srca. Marija nije puno govorila. Nije u evanđeljima zabilježeno puno Marijinih riječi. Ona je umjesto govora više djelovala. Činila je ono što treba u tom trenutku. Marija je riječju skromna, ali je zbog toga djelima snažna. I treća Marijina odlika je odgovornost. Marija je svojim životom odgovorno se ponašala prema Bogu koji joj je dao veliku milost i zadaću, da rodi Njegovog Sina. Marija je svojim ponašanjem odgovorna prema svome zaručniku Josipu koji još nije upoznao Mariju a ona je već ostala trudna. Marija je svojom brigom pokazala odgovornost u odgoju svoga sina Isusa. Ona odgovorno i danas prati sve nas svojim zagovorom. Dolazi u svako srce koje je potrebno njezinog zagovora. Dolazi u svako srce nas svoje djece. Potrebno je da kao vjernici nasljedujemo Mariju u krepostima njezinog života“ zaključio je svoju propovijed vlč. Rupčić.

Na kraju svete mise vjernici i svećenici obišli su zavjet oko župne crkve noseći sliku Blažene Djevice Marije proseći od moćne Majke zagovor za sebe i potrebe svojih bližnjih. Nakon svete mise vjernici su se zadržali ispred župne crkve u kratkom druženju.   

 

Mišel Grgurić

Galerija fotografija

Blagdan Male Gospe proslavljen u Buniću
Blagdan Male Gospe proslavljen u Buniću
Blagdan Male Gospe proslavljen u Buniću
Blagdan Male Gospe proslavljen u Buniću
Blagdan Male Gospe proslavljen u Buniću
Blagdan Male Gospe proslavljen u Buniću
Blagdan Male Gospe proslavljen u Buniću
Blagdan Male Gospe proslavljen u Buniću
 
  Vijesti - Sve