U Boričevcu proslavljena Mala Gospa

Nedelja, 6. 9. 2020.

U Boričevcu proslavljena Mala Gospa

U subotu 4. rujna svečano je u Boričevcu, u župi Rođenja BDM proslavljen blagdan nebeske zaštitnice župe koja se redovito slavi u subotu uoči samog blagdana. Razlog tome je mogućnost okupljanja Boričevljana raseljenih diljem Hrvatske, kojih je ove godine zbog pandemije koronavirusa bilo manje, uz hodočasnike pristigle iz susjednih župa kao i Ogulina i Gospića. Svečanu misu predslavio je župnik Hreljina i Zlobina kod Rijeke vlč. Marko Šarić uz domaćeg župnika Dina Rupčića, dekana udbinskog preč. Josipa Šimatovića, misionara iz Gane don Ivana Stojanovića te susjedne župnike, Korenice mons. Mile Čančara, sužupnika Udbine pop Antu Luketića, Plitvica i Rakovice don Mate Kujundžića uz subrata Jozu Kajića kao i bogoslova Luku Mikića iz družbe Duha Svetoga iz Đakovačko-osječke nadbiskupije.   

 Župnik Dino Rupčić na početku je pozdravio sve Boričevljane na čelu s predsjednikom njihove udruge Markom Pavelićem te se podsjetio prošlogodišnje povijesne proslave kojom je poslana poruka čovjeka patnika Bogu.

 „Osim Marijinog rođendana, mi danas otkrivamo predivni Marijin karakter,“ prenio je osnovnu misao blagdana Male Gospe propovjednik vlč. Marko Šarić. Predivna karakteristika Marijina života bila je njezina poniznost. Iako je mogla biti senzacija uz puno časti i privilegija, uvijek je ostajala po strani a jedino je čvrsto stajala uz sina na Golgoti. Poniznost i skromnost nisu poželjne osobine današnjice kada ljudi žude na naslovnicama medija. S druge strane Crkva je jednostavna i bogata u okupljanju oko Bogorodice, što bi nam svima trebao biti ideal. Krepost poniznosti temelj je svih kreposti a istinski velikani su oni koji ne jure za slavom već su to oni koji svakodnevno u jednostavnosti života vrše svoje poslanje. To su naše bake i djedovi, roditelji koji u ljubavi odgajaju svoju djecu. Marija nas uči primjeru poniznosti i poslušnosti slavi božjoj odnosno svetosti.

Imena koja smo danas čuli u Isusovom rodoslovlju su poznata kao kralj David, ali ima i onih za koja nismo čuli. Bog želi i naša imena u rodoslovlju. Otkrijmo bogatstvo ovog blagdana da smo svi Bogu bitni, zaključio je propovjednik vlč. Šarić.

Na koncu je župnik Rupčić zahvalio svim dionicima slavlja posebno u trenutku kada slavi pet godina župnikovanja Boričevcem. U ime župljana vlč. Dino dobio je prigodan poklon  a zahvalili su mu i prigodnim tekstom. Za narednu godinu i 80. obljetnicu stradavanja roda Ivezića, u planu je obilježavanje stratišta u Brotnju i postavljanje križnog puta.   

  

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

U Boričevcu proslavljena Mala Gospa
U Boričevcu proslavljena Mala Gospa
U Boričevcu proslavljena Mala Gospa
U Boričevcu proslavljena Mala Gospa
U Boričevcu proslavljena Mala Gospa
U Boričevcu proslavljena Mala Gospa
 
  Vijesti - Sve