Blagdan sv. Jakova proslavljen u drevnom središtu Udbini

Petak, 25. 7. 2014.

Biskup se u svojoj propovijedi podsjetio na početke biskupije koja je osnovana na današnji dan pred 14 godina kao i na razlog zašto je izabran baš taj dan.
„Kada su me iz Rima pitali koji datum ima neko značenje za crkvenu povijest ovog kraja, odgovorio sam da je to blagdan sv. Jakova jer je njemu bila posvećena krbavska katedrala. Tako je došlo do toga da je upravo taj dan 2000. godine određen kada će nova biskupija zaživjeti. Tada sam u Gospiću preuzeo onaj biskupski štap u ruke koji su nosili krbavski biskupi, a donesen je i njihov križ iz 13. stoljeća. Na blagdan sv. Jakova pred 14 godina zaživjela je Gospićko-senjska biskupija," istaknuo je na početku biskup Bogović. Jakov je uz brata Ivana prvi prepoznao u Isusu pravog učitelja te krenuo za njim što znači da je bio osjetljiv na dobro koje ga okružuje a da nije obraćao pozornost na očekivanja majke za svjetovnom karijerom. Iako je na početku bio nagle ćudi prevalio je veliki put i postao glasni svjedok vjere čime je pokazao da nije sve u sili i moći. No on nije tek putnik koji stalno mijenja okolinu, nego putnik koji neprestano mijenja svoju nutrinu, koje neprestano raste u krjepostima. Zaslužio je da bude prvi od apostola Kristov mučenik. On vidi da ne smije ostati „kod sebe", osloniti se na sebe – treba se okrenuti prema Nekome. Zato je postao slika hodočasnika. On ide kao siromah (sa štapom i torbom), ali ga ništa ne zaustavlja na putu prema cilju. Odmori se i nastavi. Ne ljuti se na okolinu i na teškoće.
Glavno njegovo svetište bilo je u Santiago di Compostelli u španjolskoj Galiciji koje je dovršeno 1188., u vrijeme kada je i ovdje građena uspostavljena biskupija, s katedralom istog sveca, a posvećena je u vrijeme kada je nastao križ krbavskih biskupa (1221.)
Crkve u našoj biskupiji: Udbina, Bilaj, D. Pazarište, Starigrad bile su dio hodčasničkom puta prema Italiji gdje se spaja s putovima prema Santiagu. Drago nam je da je na jednoj od hodočasničkih postaja „u zemlji Hrvata" u naše vrijeme nastalo novo hodočasničko žarište, Crkva hrvatskih mučenika. Prvi mučenik među apostolima itekako je jak poticaj za štovanje svih hrvatskih mučenika.

  Vijesti - Sve