Blagdan sv. Ane proslavljen u Plaškom

Subota, 27. 7. 2019.

Blagdan sv. Ane proslavljen u Plaškom

U petak 26. srpnja u župi Plaški u Ogulinskom dekanatu svečano je proslavljen blagdan nebeskih zaštitnika župe sv. Ane i Joakima. U nazočnosti brojnih hodočasnika iz župa ogulinskog dekanata, misno slavlje je predslavio župnik Tounja i Mrežničkog Bresta dr. Ante Bekavac u suslavlju mjesnog župnika dr. fra Draženka Tomića, ogulinskog dekana i župnika Zagorja i Modruša dr. Željka Blagusa kao i više svećenika biskupije i Hercegovačke franjevačke provincije (župnika župe bl. A. Stepinca iz Ogulina fra Petra Grubišića, čuvara svetišta Gospe od Čudesa u Oštarijama popa Ante Luketića, rimskog doktoranda crkvene glazbe fra. Branimira Novokmeta i fra Zorana Senjaka iz samostana u zagrebačkoj Dubravi.     Glazbom je misu uz orguljsku pratnju animirao Marijo Lovnički. Misnom slavlju je nazočio domaći načelnik Plaškog Pero Damjanović kao i načelnik Saborskog Marko Bičanić.   

Današnjim slavljem zahvaljujemo našim majkama koje su nam dale darove nježnosti, ljubavi i života uz zagovor sv. Ane, poručio je na početku dr. Bekavac te istaknuo da  je Bog htio da dolazimo u život u obitelji, najdragocjenijem mjestu na svijet. To je posebno bitno danas kada je više nego ikada ugrožen sam život. Pozvani smo na puninu života, ne u izobilju raznim materijalnih dobara, jela i pića već puninu života kojeg daje vjera. Vjera nam ukazuje da ljudski život počinje od začeća, njega ne možemo svesti na manjinu ili većinu jer je ljudski život apsolutna vrijednost. Božja ljubav se ne objavljuje u horoskopima i telefonima već se objavljuje u Isus Kristu.  Obitelj je škola vrednota gdje otkrivamo vrijednost kako zagrliti život. U obitelji otkrivamo temeljne vrednote života koje je otkrila Marija, iako bez fakulteta, nepismena ona je od roditelja Ane i Joakima naučila brinuti o dostojanstvu života.

Mi smo danas postali hrpa egoista kojima je odgoj djece postao prekompliciran i u tome se pomalo gubimo, ne razaznajemo što je moralno ispravno. Majčinstvo postaje danas mjesto napada te se danas trebamo ustati protiv kulture smrti i kulturnog egoizma koji nas je oslijepio, jer bez moralnih vrijednosti obitelj se raspada, zaključio je dr. Bekavac.

Nakon mise brojni hodočasnici zadržali su se u druženju uz piće i hranu koju je osigurala župa, općina i župljani dobrotvori.

 

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

Blagdan sv. Ane proslavljen u Plaškom
Blagdan sv. Ane proslavljen u Plaškom
Blagdan sv. Ane proslavljen u Plaškom
 
  Vijesti - Sve