Sv. Jakov proslavljen u Ogulinu

Subota, 27. 7. 2019.

Sv. Jakov proslavljen u Ogulinu

Blagdan sv. Jakova tradicionalno je obilježen misnim slavljem u najstarijoj crkvi u Ogulinu na groblju sv. Jakova u istoimenoj crkvi. Riječ je o romaničkoj građevini iz  12. stoljeća. Ona je danas grobljanska crkva koju koriste župljani obje ogulinske župe, sv. Križa i bl. A. Stepinca.

Misa u 19 sati služena je za vjernike župe sv. Križa a okupilo se preko 100 župljana a misu je predslavio novi župni vikar Ogulina vlč. Josipa Tomljanović, dok je glazbom misu animirao župni zbor uz orguljsku pratnju s. Pankracije Žižić.

Mladi ogulinski župni vikar vlč. Josip Tomljanović okarakterizirao je sv. Jakova kao i njegova brata Ivana sinovima groma, nagle naravi i burnog stava koji su poslali svoju majku Salomu da se kod Isusa založi za njihov status kod Isusa. Jakov je bio pogubljen od kralja Heroda 44. godine te je smiono podnio mučeničku smrt. Svojim je životom dao primjer trpljenja za Isusa. Vlč. Tomljanović se zapitao koliko smo mi puta kao Jakov poželjeli povlaštena mjesta uz upitnu plemenitost . Isus daje primjer poslužitelja , tko želi biti prvi, treba biti sluga. On nam nudi ljubav bez egoizma, zaključio je propovjednik.

 

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

Sv. Jakov proslavljen u Ogulinu
Sv. Jakov proslavljen u Ogulinu
 
  Vijesti - Sve