Udbina: proslava sv. Jakova

Petak, 26. 7. 2019.

Udbina: proslava sv. Jakova

Gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović predslavio je u srijedu 25. srpnja na Udbini u Crkvi hrvatskih mučenika misu na blagdan zaštitnika drevne krbavske biskupije,  sv. Jakova apostola. Suslavio je čuvar svetišta i dekan udbinski preč. Josip Šimatović, od kanonika Senjskog kaptola prepozit mons. Mile Čančar i mons. Mile Pecić, ujedno, slunjski dekan, novi župnik Plitvica i Rakovice don Mate Kujundžić, don Josip Kajić s Plitvica i župni vikar Udbine vlč. Petar Burečić. 

„Nakon Andrije i Petra, Isus je izabrao Jakova i Ivana u užu skupinu onih apostola kojima se povjeravao više nego drugima. Oni su inače najviše bili u evanđeljima predstavljeni po svojim pogreškama, no njima se Isus najviše pokazivao i na Brdu preobraženja i Gecemanskom vrtu. Jakov je bio prvi apostol koji je stradao mučeničkom smrću, probadanjem mačem jer su tada kršćani bili legitimni ciljevi tadašnje rimske vlasti. Jakov je imao tu čast da prvi da život i odlaskom na stratište pokazao je vedro lice bez straha. Tijelo su vratili kršćanima i ono je bilo sačuvano do križarskih ratova, kada je bilo odneseno u Santiago de Compostelu gdje je postao cilj najvećih hodočašća iz čitave Europe. Srednjovjekovni ljudi su učili kršćanstvo hodajući prema grobu sv. Jakova. Jedan od putova prema SZ Španjolskoj išao je sigurno od Šibenika preko srednjovjekovne Udbine pa preko Grobnika za Italiju i Santiago de Compostelu gdje su hodočasnici išli častiti moći sv. Jakova.

Tako smo i mi ovdje sagradili Crkvu gdje častimo sve žrtve za Hrvatsku kroz povijest a želimo uraditi i svehrvatski grob na Krbavskom polju gdje bi pokopali sve one ubijene diljem stratišta Hrvatske i susjednih zemalja. Posebno i zato što je politička Hrvatska zadnje vrijeme zašutjela govoriti o svojim mučenicima. Želimo na ovom mjestu uspostaviti instituciju, školu gdje će se učiti naš narod da treba svakog čovjeka priznati i poštivati kao sliku Božju a ne da mu se oduzme ljudsko dostojanstvo i da ga se smatra otpadom i gnjidom. Svi oni trebaju biti priznati kao ljudi, naša braća i sestre, zaključio je biskup Bogović svoju homiliju.

Čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika zahvalio je na kraju biskupu Bogoviću koji redovito obilježava blagdan zaštitnika stare Krbavske katedrale misom na Udbini kao i subraći svećenicima.

 

Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

Udbina: proslava sv. Jakova
Udbina: proslava sv. Jakova
Udbina: proslava sv. Jakova
 
  Vijesti - Sve