Dan grada Slunja-nagrada za životno djelo mons. Peciću

Subota, 6. 8. 2016.

Mons. Pecić je spojivši blagdan Preobraženja Gospodinova s Danom grada Slunja ukazao na Isusa Krista koji je svojim primjerom pokazao da nema preobrazbe bez nošenja Križa. Pri tome ne treba gubiti svoju osobnost a nošenje križa smo na smislenom putu preobrazbe. Križ nas Slunjane nije učinio u progonstvu bešćutnima već nas je motivirao za ljubav i pravednost prema činjenju dobra prema bližnjemu, Crkvi i domovini pa čak i molitvi za neprijatelja. Danas se sjećamo tih teških herojskih vremena koja su dala puno dobrih plodova kao što su solidarnost i strpljivost, istaknuo je mons. Pecić, te zaključio porukom da širimo vjeru u svoje preobraženje-snagu uza vjeru u bolju budućnost.
Nakon mise je slijedila svečana sjednica grada Slunja na kojoj je najviše gradsko priznanje, nagrada za životno djelo dodijeljena župniku Slunja mons. Mili Peciću. Nagradu su mons. Peciću uručili gradonačelnik Slunja Jure Katića i predsjednica gradskog vijeća Marina Mrkonja.
Kako stoji u obrazloženju mons. Mile Pecić je najvišu gradsku nagradu, kako stoji u obrazloženju, dobio za vjerno, ustrajno, hrabro i nesebično služenje Bogu i narodu tijekom 75 godina života, 50 godina misništva, 30 godina svećeničke službe u Slunju i 11 godina uređivanja portala Župe Presvetog Trojstva. U svom obraćanju u ime svih nagrađenih mons. Pecić je skromno, kako inače i vrši svoj pastirski posao zadnjih 30 godina u Slunju istaknuo da ima puno i drugih koji su zaslužili tu nagradu a koji skromno i mirno rade svoj posao na svojim radnim mjestima. Inače, prošle godine u isto vrijeme i na istom mjestu nagradu za životno djelo grada Slunja dobio je tadašnji gospićko-senjski biskup a danas biskup u miru Mile Bogović.
Na misi su nazočili brojni predstavnici političkog života grada Slunja na čelu s gradonačelnikom Jurom Katićem kao i brojnim gradonačelnicima i načelnicima iz Hrvatske na čelu s gradonačelnikom Karlovca Damirom Jelićem kao i iz susjedne BiH kao i grada prijatelja Castel San Giovannija iz Italije. Ispred Karlovačke županije na misi su bili zamjenici župana Josip Šafar i Ivan Banjavčić, predsjednik županijske skupštine Damir Bokulić kao i saborska zastupnica Nada Murganić.

  Vijesti - Sve